Линии за рязане на дървен материал Wood-Mizer Systems, представени на LIGNA 2023

Wood-Mizer Systems at LIGNA 2023
15.05.2023

На изложението LIGNA Wood-Mizer показа своите най-добри и най-модерни линии за рязане на дървен материал Wood-Mizer Systems, включително една, базирана на промишлената машина WB2000, предназначена за рязане на големи обеми дървесина, и друга, базирана на сдвоената вертикална банциг машина TVS-HD, за преработка на трупи до дъски за палети. Освен това Wood-Mizer демонстрира своето най-модерно решение за трудни условия на експлоатация — оптимизиращата кантираща машина EA3000.

Решенията на Wood-Mizer за промишлено рязане на дървен материал привличат вниманието на бранша поради своята достъпност и ниски разходи за поддръжка в сравнение с подобни решения, предлагани от конкурентите. Специално проектираните линии за рязане на дървен материал, предлагани от Wood-Mizer, Ви позволяват да получите максимален добив от всички трупи с възможно най-малко количество отпадъци. Благодарение на конструкцията, разработена с отчитане на конкретните нужди на клиентите, компаниите за рязане на дървен материал могат да намалят разходите за труд, като същевременно използват автоматизация и интелигентни решения, за да увеличат производителността си. 

След излизането на пазара на промишлената банциг машина WB2000 през 2015 г. много компании за рязане на дървен материал в целия свят монтираха това оборудване и благодарение на него увеличиха производителността си два до три пъти. Промишлената банциг машина Wood-Mizer WB2000 съчетава предимствата на технологията на тесните и широките ленти: ефективна режеща глава, проектирана да работи с острие с ширина 50 мм или 75 мм или лента с ширина 100 мм от износоустойчива хром-кобалтова сплав, масивно легло с хидравлика за обработка на трупите и много функции за удобство при експлоатация.

 

 

На изложбата LIGNA промишлената банциг машина WB2000 беше оборудвана с нова кабина за повишаване на безопасността и комфорта на оператора. Изолираната, просторна кабина осигурява удобна работна среда и добра видимост към зоната за рязане. Лесното управление на банциг машината от кабината е възможно благодарение на видеокамерите (до 4 броя) за наблюдение на процеса и 12-инчовия сензорен екран с два джойстика за активиране на функции и управление на параметрите на рязане. 

Модерната и изключително здрава конструкция на леглото с товароподемност 6 тона е поставена върху две здрави стоманени греди със C-образна форма (400 x 110 мм). Леглото е оборудвано с най-модерните хидравлични функции за преместване на трупи, включително скоби, верижни въртящи се устройства, приводни ролки, странични опори и крайни скоби. Компонентите на хидравличната система са модулни и могат да се добавят към конструкцията според индивидуалните изисквания на клиентите. 

Промишлената банциг машина WB2000 може да се използва като ефективна самостоятелна машина или като част от промишлена линия за рязане на дървен материал, осигуряваща високопроизводително автоматизирано производство на големи обеми дървен материал. Големият избор на хидравлични конфигурации и удължители на леглото превръщат WB2000 в универсална машина за рязане на трупи с различен диаметър, дължина и плътност.

Машината WB2000 с рампа за съхранение и товарене на трупи, маса за сортиране и двувалов многолистов циркуляр MR200 представлява високопроизводителна линия за рязане на дървен материал, предназначена за големи предприятия. Рампата за бързо и безопасно товарене на трупи е с дължина от 3,6 м до 6 м и има 2–3 транспортни вериги. Зад машината WB2000 има модулна сортираща маса за автоматично получаване на материала и насочването му към по-нататъшна обработка. Отделните модули (всеки с дължина 3 м) могат да се комбинират в групи и да се добавят, за да се създадат джобове за сортиране. Линията може да бъде оборудвана с допълнителни машини, например от лявата и дясната страна може да бъдат монтирани направляващи конвейери или събирателни джобове, кантиращи машини или многолистови циркуляри. Може да се монтира и конвейер за сортиране, който транспортира дървения материал до многолистовия циркуляр, а стърготините — до машината за раздробяване.

 

 

Двуваловият многолистов циркуляр MR200 Double Arbor Multirip е отлична промишлена машина, която позволява увеличаване на производителността на цеха за рязане на дървен материал и спестяване на време и труд при рязане на греди. Това е изгодна инвестиция за големите производствени предприятия, предвид надеждността, прецизността и универсалността на машината MR200. Нейната компактна и функционална конструкция включва централизиран панел, за управление, променлива скорост на подаване (1,5–15 м/мин), лазерни водачи на линиите за рязане, спомагателна ролка за подаване, здрави модулни маси за подаване и за разтоварване, 3 приводни притискащи валяка и опция за вграден раздробител. MR200 може да има до 12 циркулярни триона на всеки вал, което значително ускорява процеса на рязане. Може да реже дървен материал с ширина до 540 мм и дебелина до 200 мм.

На изложението LIGNA Wood-Mizer показа също така сдвоената вертикална банциг машина TVS-HD с наклонена рампа за трупи, оборудване за сортиране на материали и две допълнителни машини за оптимизиране на производството, хоризонталната банциг машина за листене HR700 и кантиращата машина за дъски EG800. Линията е разработена в отговор на нуждите на производителите на дървени скари, които се стремят да получат по-високи добиви от дървения материал, по-малка необходимост от техническа поддръжка, икономия на енергия и труд. 

Сдвоената вертикална банциг машина TVS-HD е икономично, универсално и високопроизводително решение за промишлено рязане, което е едновременно надеждно и издръжливо. Машината се предлага с отлична техническа поддръжка по време на гаранционния период и след това. За един свой ход TVS-HD отрязва две странични обли части от двете страни на трупите с диаметър до 450 мм и дължина до 5,2 м. Двете режещи глави се задвижват от два електродвигателя, всеки с мощност 18,5 кВт. Централизираната хидравлична система за натягане регулира едновременно двете ленти (с ширина 50 мм или 32–38 мм и дължина 4670 мм). От повдигнатия ергономичен панел за управление операторът може да избере желания размер на среза, тъй като машината автоматично се настройва към този размер, без да е необходимо да сортирате трупите преди рязането.

 

 

TVS-HD е оборудван с наклонена товарна рампа, която подава трупи към автоматична машина за обръщане на трупи. Ротатор с пневматични ударни ролки от страната на подаване завърта и позиционира материала върху движещия се верижен конвейер. След това трупите се направляват от система с притискащи ролки, която осигурява максимална стабилност при рязане. След рязането страничните дискове на системата за премахване на страничните обли части изпращат материала към конвейери, монтирани под машината. 

Повишаването на ефективността на производството на дървени скари изисква оптимизиране на някои операции при рязането на дървен материал, като разделянето на греди или кантирането на дъски. Ето защо TVS-HD работи най-добре в комбинация с хоризонталната машина за листене с няколко глави HR700 и промишлената кантираща машина EG800.

Хоризонталният многолистов циркуляр HR700 е предназначен за предприятия за рязане на дървен материал, които се разрастват и се разширяват. Неговата модулна конструкция позволява да се използват до шест глави за превръщане на големи греди в шест дъски и една плоча само с един ход на машината. В базовото си комплектуване HR700 се предлага с модул с две глави и може да бъде разширен по всяко време чрез добавяне на допълнителни модули. Режещите глави използват остриета с ширина 32–38 мм и дължина 4670 мм, задвижвани от електродвигатели с мощност 11, 15 или 18,5 кВт, които могат да режат дървен материал с размери 400 мм х 400 мм. Модулът HR700 разполага също така с двугъсенична стоманена конвейерна лента, която поддържа дървения материал по цялата му ширина, приводни ролки с шипове за допълнително притискане на дървения материал, движещ се по конвейера, централизирана система за натягане и смазване на остриетата за всеки модул с две глави и допълнителни ролки за къси парчета дървен материал. Станцията за управление може също така да бъде оборудвана с електронни линийки Setworks и система за повдигане/спускане на режещите глави.

 

 

Промишлената кантираща машина Wood-Mizer EG800 е универсална машина, която съчетава функциите на кантираща машина и многолистов циркуляр. Основната ѝ функция е да кантира надлъжно дъски с дебелина до 50 мм с висока скорост. Може да работи при по-ниски скорости на подаване, за да реже материал с дебелина до 110 мм. Моделът EG800 се предлага с двигатели с мощност 30–55 кВт, които задвижват четири циркулярни триона (максимален диаметър 400 мм) на вал с диаметър 60 мм. С помощта на допълнителен комплект уплътнения трионите могат да бъдат настроени за производство на продукти с различни размери. Скоростта на подаване се регулира от електронно устройство в границите от 0 до 50 м/мин, ако машината работи самостоятелно, или до 130 м/мин, ако е вградена в технологична линия за рязане на дървен материал. Масите с ролки за подаване/разтоварване осигуряват безопасна и удобна работа. Материалът влиза през прозорец с размери 640 мм x 120 мм с предпазен капак и се подава навътре от четири долни ролки и два горни притискащи валяка. Като опция кантиращият трион/многолистовият циркуляр EG800 може да бъде оборудван с устройството Setworks за регулиране на позицията на триона от панела на оператора, с четири лазерни водача на рязането за лесно подравняване на дъската върху масата за подаване, с удължители на масите за подаване/разтоварване и с лентов конвейер за стърготини.

На отделен щанд компанията Wood-Mizer представи най-новото си и най-високотехнологично решение за промишлено рязане на дървен материал — оптимизиращата кантираща машина EA3000. Тя използва усъвършенствана технология за видеосканиране за постигане на висока прецизност и за намаляване на отпадъците при надлъжно кантиране на дъски. Всички операции — от подаването на материала до сканирането, позиционирането и рязането — също се извършват автоматично. EA3000 е оборудвана с 2 двигателя по 30 кВт (като опция 2 двигателя по 45 кВт), което дава възможност за ефективно рязане на материал с ширина до 550 мм и дебелина до 100 мм. При скорост на подаване 150–250 м/мин производителността може да достигне 16 дъски в минута. По време на процеса на рязане машината използва две центрирани остриета с диаметър 450 мм. EA3000 се доставя като стандартно комплектувана с електрическа сервосистема за регулиране на положението на триона, автоматично нивелиране на дъската, стационарна станция за управление, оптичен скенер за материала и управлявани от системата пневматични скоби. Като опция кантиращата машина EA3000 може да бъде оборудвана със система за напречно сканиране на дъската. 

 

 

Wood-Mizer Industrial Sawmilling Solutions кани за сътрудничество средните и големи компании за дървообработване. Инженерният екип на Wood-Mizer е отдаден на работата си и е готов да сподели своите знания и опит, за да помогне на Вашия бизнес да се разраства и да процъфтява.

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!