Машините на Wood-Mizer насърчават икономическия растеж и бизнес възможностите за жените в Пакистан

By Rafaela Laurentino, Wood-Mizer

Машините на Wood-Mizer насърчават икономическия растеж и бизнес възможностите за жените в Пакистан

 

Компанията Ciqam Green Solutions Private Limited, известна също като Ciqam, оперира в далечния север на Пакистан, близо до китайската граница, в долината Хунза. Този регион има много високи планини и села, разположени на надморска височина от около 2500 метра. Долината Хунза, някога управлявана от князе, е богата на исторически паметници.

Името на компанията „Ciqam“ се превежда на езика бурушаски като „зелено“, цвят, който символизира растежа и просперитета. Ciqam се стреми да разшири правата и възможностите на жените, както и да  насърчи равенството между половете и да стимулира устойчивото развитие. Разговоряме с Акила Бано, главен изпълнителен директор на Ciqam, за да научим как компанията помага на жените в Пакистан да преодолеят социалните и културни бариери в контекста на икономическото овластяване.

 

Ciqam Green Solutions Private Limited

„Преди това си сътрудничихме с Aga Khan Cultural Service Pakistan (AKCSP), която работи за запазване и популяризиране на обекти на културното наследство“, казва Акила. „Целта на проекта беше да създаде възможности за млади жени от бедни семейства да работят като дърводелци, водопроводчици и зидари, професии, които се считат предимно за мъжки в Пакистан. Този проект има за цел да промени традиционните възгледи за женствеността.

Акила се присъединява към AKSCP като стажант на много млада възраст, когато организацията е заета с възстановяването на 1100-годишната крепост Алтит, един от най-старите паметници на Гилгит-Балтистан, който се издига високо на търговския Път на коприната между Китай и Европа. Акила научава много от чуждестранни специалисти, които имат опит в реконструкцията на паметници. Тя придобива полезни умения като топографско и архитектурно заснемане и чертане. През 2008 г. норвежкото посолство, основен спонсор на Фондацията за култура Ага Хан, посещава Гилгит-Балтистан. Служителите на посолството са изумени от уникалните дървообработващи умения на младите жени в долината Хунза.

1100-годишната крепост Алтит

Норвежкото посолство изпраща тази група жени на посещение в Норвегия за две седмици, за да могат да се учат от местните дърводелци и да придобият представа за съвременните машини, използвани в дървообработването.

„По време на това посещение видяхме машината на Wood-Mizer за първи път и бяхме изумени как работи“, споделя директорката. „Когато се върнахме в Пакистан, с радост научихме, че норвежкото посолство е решило да ни даде дървообработваща машина, която се надявахме да бъде Wood-Mizer.“ Посолството подкрепя финансово Ciqam от 2008 до 2016 г. Това време е достатъчно, за да се развие компанията и да се утвърди като самостоятелен бизнес.

„Днес можем с гордост да кажем, че управляваме собствен бизнес като независими жени. Това е в съответствие с една от основните цели на нашия проект – да дадем възможност на жените да поемат контрола над живота си и да допринесат за икономиката.“

 

Технологията на Wood-Mizer

„В Пакистан дъскорезниците и дървообработващите цехове често използват остаряло оборудване. Технологията, която Wood-Mizer предлага, е уникална и нова за Пакистан,” споделя Акила. „Машините Wood-Mizer замениха стария ни лентов трион, който имаше оголени остриета и следователно не беше безопасен. Освен това старата машина беше неефективна и изискваше повече ръчен труд.“

Новият банциг Wood-Mizer LT70 използва технология за рязане с тясна лента. Този трион прави срезове в дърво с дебелина не повече от 2 мм. В резултат на това от всяка трупа могат да се направят повече дъски и по-малко дървесина отива в дървени стърготини. След лентовия банциг дъските преминават през циркуляра Wood-Mizer EG300, който премахва ръбовете и нарязва дъските на необходимия размер. Използването на тези две машини Wood-Mizer в тандем значително повишава производителността и улеснява работата.

Преминаването към оборудването на Wood-Mizer увеличава както безопасността, така и ефективността, позволявайки извличането на повече материал от всяка трупа и намалявайки времето за производство. „Очаквам с нетърпение да внедря и други машини и технологии на Wood-Mizer, продължавайки да си сътрудничим и да растем.“

Ciqam е специализирана в три различни продуктови линии:

1.    Мебели, включително артикули като столове, маси и шкафове.
2.    Строително-реставрационни работи: монтаж на прозорци, врати, подове, дървени стенни панели и покривни покрития.
3.    Изработка на различни артикули като съдове, прибори, играчки за деца и инструменти за собствената музикална школа. Те правят тези предмети от парчета дърво.

Продуктовите линии дават приоритет на ефективното използване на ресурсите, така че нищо да не се губи. Високият добив и повторното използване на дървесината са ключови принципи за тях.

 

Ангажимент за устойчивост на околната среда

Акила е защитник на екологичната устойчивост и е загрижена за изменението на климата. Областта Гилгит-Балтистан, заобиколена от планинската верига Каракорум и ледници, има тесен зелен пояс на върха на планините, заемащ само 2% от общата площ от 72 000 квадратни километра. „Тук има голям риск от свлачища. За да го намалим, засаждаме дървета, създаваме зелени пояси, които предотвратяват ерозията и рециклират въглеродния диоксид. През последните три години сме засадили около 13 000 дървета.“

 

Долината Хунза

„Преработваме основно така наречената зелена дървесина, а не дървесина от гората. В нашия регион в горите растат хвойна и кедър, а за дървопреработвателната промишленост отглеждаме топола, черница, орех и маслина. Сеченето на дървета в гората е трудоемко и отнема много време, тъй като някои от дърветата са на възраст над сто години, но зелената дървесина обикновено узрява за 15-20 години и е лесна за засаждане.“

Образованието е ключов аспект от мисията на Ciqam. Чрез семинари и кампании за повишаване на осведомеността те се стремят да образоват дървосекачи, дърводелци и доставчици на дървен материал за ползите от използването на местен „зелен дървен материал“ вместо обезлесяването.

Равенство между половете и икономическо овластяване

Още през 2008 г. Ciqam инициира проект, насочен към осигуряване на работа на млади жени от бедни семейства като дърводелци, водопроводчици и зидари. С подкрепата на AKCSP, Ciqam успешно обучи много жени чрез НПО, преди да интегрира инициативата в своя бизнес план.

„Вярвам в увеличението на правата и възможностите на жените. Аз самата идвам от бедно семейство и познавам много други момичета в същото положение. Просто искаме да работим, за да осигурим семействата си“, казва Акила. „Особено тук, в нашия регион, се сблъскваме с общество, доминирано от мъже, с дискриминационни бариери, диктуващи кои работни места са за мъже и кои за жени. Много работни места са разделени по пол и ние искаме да преодолеем това, така че всички да сме равни като хора с еднакви възможности. Искаме да гарантираме, че независимо дали сте родени като момиче или момче, можете да следвате пътя по ваш избор."

 

 
„За мен е чест да видя промените, които Ciqam донесе“, казва Кристоф дю Плеси, технически представител по продажбите на Wood-Mizer. „От 100 000+ машини, които Wood-Mizer е произвел през своята 40-годишна история, много се управляват от жени оператори и предприемачи. Наистина е страхотно да видим компания като Ciqam, която допринася за икономиката на Пакистан и общността, подкрепяща бизнеси, притежавани от жени, а нашите машини да допринасят за техния успех.“

 

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!