Банциг LT15 на върха на една планина в Словения

Wood-Mizer LT15 Sawmill on the Top of a Mountain in Slovenia

Банцизи Wood-Mizer могат да бъдат намерени на най-необичайните места по света. Например на върха на една планина в Словения, където се намира почитана светиня на римокатолическата църква. Тук, на надморска височина от 1220 метра, преди повече от 700 години е построена църквата „Св. Анна“, в която се пази скулптурният образ на тъмноликата Дева Мария.
 

 

Пазител на това място е Йоже Поточник (Jože Potocnik), чиято къща е точно там, на върха на планината, до църквата. Разговаряме със сина му Винко (Vinko), успял мъж, който живее в град Равне на Корошкем (Ravne na Koroškem) и работи в търговския отдел на голяма европейска компания.

„Обикновено посещавам баща си през уикендите, за да му помагам в домакинската работа“, казва Винко Поточник. „И тъй като се стремим да поддържаме това място спретнато и подредено, винаги има какво да се ремонтира или построи.“

 

 

По-рано Винко поръчвал и купувал дървен материал, но проблемът бил, че за работата му трябвали дъски с различни размери.

„Когато направиш нещо и накрая ти липсват две заготовки с необходимия размер, а ти остават куп дъски с други размери, това не е добре“, казва Винко.

Затова през 2011 г. той купува малка банциг машина Wood-Mizer LT15.

 

 

„LT15 беше правилният размер за мен“, казва Винко. „Много хора идват тук и ние не искаме инструментът, материалът или оборудването да се набиват в очите на хората. Всичко трябва да е чисто и подредено. А банциг машината LT15 е толкова малка, че може лесно да се побере под навеса.“

Да добавим, че цената на Wood-Mizer LT15 е ниска, а в Равне на Корошкем, където живее Винко, има сервиз, в който се заточват инструменти — банциг машини Wood-Mizer.

 

 

Винко не работи много често на банциг машината, примерно веднъж месечно, и реже не повече от три часа. Започва с малки проекти. Първо нарязва дъски за оградата, после прави маса и пейки, които сега стоят пред църквата на открито. Най-накрая идва ред на сериозното строителство: Винко обновява дървения покрив на бащината си къща и облицова стария навес с дърво.

Сега дворът на църквата изглежда великолепно. Околните планини, тишината и спокойствието на това място настройват за молитва и медитация, а грижите и тревогите изчезват.

 

 

В най-близкото село в подножието на планината има църква за ежедневни служби. Но веднъж месечно или на църковни празници камбаните на църквата „Св. Анна“, майката на Дева Мария, призовават енориашите и те започват изкачването си до Тъмноликата Мадона на 7 km в планината.

И когато службата свърши и селяните се приберат у дома, те са благодарни на тъмноликата Мария за нейното гостоприемство и на тези хора, които даряват труда и времето си за общото благо — за да остане това място винаги свидна обител, за която копнеят сърцата на поклонниците.

 

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!