Двама братя в Швеция успешно управляват семеен дърводелски цех

By Wood-Mizer, Europe

Двама братя в Швеция успешно управляват семеен дърводелски цех

 

Братята Йоран и Ленарт Стол (Göran & Lennart Ståhl) се занимават с дървообработване, като произвеждат висококачествен дървен материал за строителството и за обзавеждане на дома.  В своя занаят те разчитат  предимно на четиристранната рендосваща/профилираща машина MP260 и на комбинираната рендосваща машина (абрихт/щрайхмус) MP160. „Тези машини на Wood-Mizer са лесни за работа и ефективни. Всъщност планираме да закупим други машини на Wood-Mizer, защото те са наистина страхотни“, казва Йоран.

70 % от територията на Швеция епокрита с гори, така че работата с дърво е популярно занятие сред местните жители. Езерото Тиснарен (Tisnaren) близо до Халсберг (Hallsberg) е основната туристическа атракция на този регион, пълен с летни къщи и къмпинги. Това е популярна дестинация за отдих с красиви гори и езера за риболов. Халсберг е централната община на провинцията, но братята Стол живеят и работят в близките градове Гранвик и Равхулт (Granvik, Rävhult). 

 

 

„В нашето семейство се поддържа отдавнашна традиция в дървообработването. Дървото е красив материал и в него има живот“, казва Ленарт. „Баща ни беше отличен дърводелец и изобретателен човек. Именно той ни научи на дървообработване. Баща ми вече не е с нас, но съм сигурен, че модерното оборудване би му харесало“, добавя Йоран.

„Всеки вид дърво има своя шарка, своя текстура. Освен това се отличава по миризмата, така че ако сте опитен дърводелец, можете веднага да определите с какъв вид дърво работите. Знанията за дървото са най-интересното нещо в дървообработването “, казва Ленарт. „Харесва ми, че започваме с първата стъпка — с отсичането на дървото и след това усъвършенстваме материала, като го режем, изсушаваме и рендосваме. Целият процес е във вашите ръце! И накрая, толкова е приятно да видиш своето изделие, когато вече се използва в сграда... защото то ще остане на това място, може би през следващите 100 години.“ 

„Когато работите с дърво, обикновено имате само един шанс: трябва да направите всичко правилно, в противен случай трябва да започнете проекта отначало с друго парче от материала. Когато работите с метал например, този проблем не възниква, тъй като металът може да се разтопи, детайлите могат да бъдат заварени по различен начин“, отбелязва Йьоран.

 

 

Братята изработват строителни материали и извършват дърводелска работа. Те купуват трупи от близките гори или дъски от местните дървосекачи. Едва когато дървото изсъхне, можете да започнете да рендосвате с четиристранната машина Wood-Mizer MP260. „Купихме тази машина преди около три години и сме много доволни от нея“, казва Ленарт. „По-рано работехме на различна рендосваща машина, но тя беше по-сложна и поставянето на фрезите отнемаше повече време. Можете да смените ножовете на рендосващата машина MP260 за 20 минути, ако, разбира се, вече знаете как да го направите. Това е проста машина, с която всеки може да се научи да работи. 

„Спомням си, че тези популярни дървообработващи машини се продаваха през 90-те години като продукти на шведската компания Moretens, но днес Wood-Mizer пое производството и го издигна на по-високо ниво“, казва Ленарт. Wood-Mizer има повече от 40-годишен опит в производството на оборудване за дървообработка.

Рендосващата/профилиращата машина MP260 е универсална, прецизна и надеждна машина за малки и средни дърводелски цехове. Устройството е оборудвано с четири режещи глави със сменяеми ножове за обработка на четирите страни на дъската с едно минаване. Има две хоризонтални и две вертикални режещи глави, които се задвижват от отделни двигатели. Машината MP260 разполага с работна маса от чугун за повишена устойчивост и издръжливост и ергономичен панел на оператора за лесно управление. „Тази рендосваща/профилираща машина рендосва и четирите страни на детайла едновременно. Не е необходимо да прекарваме материала през машината няколко пъти. Пускаме детайла само веднъж и сме готови! Скоростта на подаване може да се регулира от 2 до 12 m/min, така че винаги да получаваме добро качество на повърхността“, казва Ленарт. „Машината може също така да обработва детайли с ширина до 260 mm, така че е подходяща за изработване на дървени конструкции и греди.“ 

 

 

Друго устройство, което братята използват в своя бизнес, е комбинирана рендосваща машина (абрихт/щрайхмус) Wood-Mizer MP160 за точно рендосване по размер. Машината е оборудвана с една хоризонтална режеща глава, която извършва рендосване на долната маса и фугиране на горната маса, следователно, за да преминете от едната операция към другата, не е необходимо да спирате машината MP160 или да я пренастройвате.

И двете дървообработващи машини произвеждат продукти по поръчка — подове, облицовки, таванни корнизи, фасадни летви, первази и други декоративни елементи. „Можем да изработим голямо разнообразие от профили, всички с едно преминаване през машината. Клиентът получава изделие, готово за монтаж. След като сме монтирали подходящото режещо острие, можем да произвеждаме елементи във всеки желан стил“, обяснява Йоран. „Ние сме доволни от тези машини и тъй като те работят толкова добре в нашия цех, с удоволствие ги препоръчваме на други майстори.“

 

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!