Рязане на дъбов материал на малка банциг машина Wood-Mizer LX50 в Холандия

By Betty Morsinkhof, Netherlands

Houtzagerij Otten

 

Боб Отен от холандското село Лютен управлява своята собствена дъскорезница Houtzagerij Otten. За този майстор, влюбен в работата си, най-добрият дървен материал в света е дъбовият. Боб прекарва дните си в работа на чист въздух. „Има хора, които просто не могат да стоят затворени между четири стени... Аз съм точно такъв човек“, смее се Боб. 

Дъбът е идеален за селски дървени постройки и за традиционните рамки за покриви. Боб Отен отговаря за целия процес — от отсичането на дърветата и нарязването им до получаването на дървения материал и строителството. Когато се приближавате към фермата Отен, първото нещо, което хваща окото ви, е здравата дъбова постройка, където живеят сърни и свободно отглеждани кокошки. „Дъбът е най-красивото дърво в света“, казва Боб. „Такава топла, луксозна текстура и невероятна издръжливост. Дъбът символизира определено великолепие. И да, трябва да платите за това. Но има клиенти, които ценят дъба и съзнателно избират този вид дървен материал.“

 

 

Пътят към професията

Боб Отен се е обучавал за градинар. Баща му е имал собствена фирма за дърводобив и е забелязал таланта на сина си за работа с дъбов материал. „Баща ми предложи да се присъединя към компанията. Трябваше да работим заедно поне година дори и на единия да не му харесва. Това беше неговото условие“, разказва Боб. „За мен това означаваше да работя три дни в седмицата в гората като водач на трактор за теглене на трупи. И два дни да режа дървен материал и да строя с баща ми.“ Когато баща му донася партида обли дъбови трупи, бързо става ясно, че Боб е роден да работи с този материал. „Веднъж откриете ли у себе си страст към дървото, никога няма да се отървете от нея. Разбира се, баща ми знаеше това от самото начало.“ 

 

 

След смъртта на баща си дърводобивът спира. Боб започва работа като шофьор в горската промишленост. Работата е добра, но сърцето го тегли към нещо друго: рязане на дървен материал и строителство — това Боб обича най-много. „Повече от година работих с косачка, косях банкетите отстрани на пътищата. Виждах да минават камиони с обли трупи. Това, което ме гъделичкаше отвътре, се усилваше.“ Когато пред Боб и съпругата му се открива възможност да купят къща близо до Лютен, мечтата му се доближава до превръщането ѝ в реалност. Веднага изпитва желание да преустрои дървената постройка, която се намира в имота. Купува, разбира се, дъбови трупи, за да си направи нова дървена постройка и това слага началото на Houtzagerij Otten („Дъскорезницата на Отен“ на нидерландски).

 

Да станеш специалист по рязане на дървен материал 

Съпругата на Боб, Гервин, също работи в Houtzagerij Otten. Помага на съпруга си, като се занимава с административните въпроси, пише рекламни брошури и е активна в социалните мрежи. Това позволява на Боб да се съсредоточи изцяло върху голямата си страст: рязане на дървен материал и строителство. Боб извършва целия процес сам: дърводобив, рязане и строителство. Това изисква професионално оборудване за рязане. 

 

 

След дълго мислене той решава да си купи машина Wood-Mizer. „На нидерландския пазар се предлагат няколко марки лентови банциг машини. Wood-Mizer може да е малко по-скъпа от другите, но качеството ѝ е доста над средното“, твърди Боб. „Герло Бройкерс е дистрибутор на Wood-Mizer в Нидерландия и аз го познавам от много години. Дойде вкъщи с мобилната си банциг машина Wood-Mizer. Хареса ми да съм до машината, беше прекрасно! От него научих изкуството на рязането на дървен материал. И, разбира се, се убедих в качеството на неговата банциг машина“, обяснява Боб. „Герло е практичен човек и знае за какво говори. Бях уверен, че заедно можем да правим честен бизнес. Това се оказа вярно. Ако нещо не е наред, мога да му се обадя по всяко време. Това много помага.“

 

Герло Бройкерс препоръчва закупуването на стационарна банциг машина Wood-Mizer LX50 за Houtzagerij Otten. „В нашата работа тази машина се е доказала на сто процента“, уверява Боб. „Да бъда мобилен специалист по рязане на дървен материал и да режа дърва на място при клиент — това не е моето. Искам да режа объл дървен материал за проекти, които изпълнявам сам“, обяснява той. „LX50 е най-малкият модел от линията стационарни машини на Wood-Mizer. Тази банциг машина няма хидравлични функции. Разбира се, ако имаше хидравлика, нещата можеше да вървят по-бързо. Но имам малък товарач за вдигане и обръщане на трупите. Получава се много добре. Машината LX50 е подходяща за размера на трупите, които режем тук. Машината реже с голяма прецизност и поддържа толерансите на размерите по цялата дължина на дървения материал. Това е много важно за конструкциите, които правим. Засега LX50 ни е достатъчна“, обяснява Боб. „Ако броят на поръчките се увеличи, ще трябва да се увеличи и производството. Тогава ще помислим за по-голяма и по-мощна банциг машина.

 

 

Wood-Mizer наскоро актуализира своята серия банциг машини LX50, в резултат на което се появиха два нови модела, LX50START и LX50SUPER, които са най-евтините нискобюджетни банциг машини на пазара. Те могат да режат трупи с диаметър до 66 cm. Тези машини вече могат да бъдат закупени онлайн; доставят се на един палет.

 

 

Да се върнеш към своя занаят 

Боб е научил занаята от баща си изцяло в практиката и това му харесва. Със сръчните си ръце изработва маси, огради, навеси, дървени постройки и беседки — това е традиционна работа със сглобки тип перо. „За мен това е начин да строя с дървен материал“, казва той. Боб прилага същите техники при покривите на традиционните ферми например при реставрационни работи на исторически фермерски домове. Но сега дъбът все повече се използва в красиви, луксозни нови домове. 

 

 

„Красотата е в това, че изграждаме плевнята от нулата направо тук, в имота. Тъй като извършваме целия процес сами, това позволява по-добър контрол на качеството. Работим със строителни фирми и физически лица“, казва той. „Хората често идват при нас с конкретна идея. Заедно обсъждаме техните желания и обменяме становища. Като си сътрудничим, можем да разработим добър план и след това да изградим постройката на място“, продължава той. „След един или най-много два дни всичко ще бъде готово. Винаги гледам с гордост на резултатите от работата си.“ Той счита също така, че е възхитително, когато хората дават втори живот на стари дървета от градината си, като създават нещо изключително от дървения материал, например ръчно изработена маса. Отлична концепция. Това е работата, която обичам. Постоянно копнея за това предизвикателство. Тази работа ми носи голяма радост.“

Снимка: Бойд Уинтърс

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!