Фермерско стопанство в Словенските Алпи, което се занимава с рязане на дървен материал и производство на сирене

Sawmilling, Cheese Making, and Farming in the Slovenian Alps

 

Данило Бончина живее в село Чадрг (Čadrg) недалеч от Толмин (Tolmin), което се намира на надморска височина от 700 м. Основната професия на Данило е селскостопанско производство и агротуризъм, които той развива в своята ферма PRI LOVRČU, където отглеждат добитък и произвеждат млечни продукти в собствената си маслобойна. „Сърдечно Ви каним да посетите село Чадрг, където можете да се насладите на чист въздух и тишина. Фермата ни разполага с две стаи за гости за 4 и 5 души. Можете също да поръчате съботен или неделен обяд и да посетите нашата маслобойна“, кани ни Данило.

 

 

Фермата PRI LOVRČU се предава от поколение на поколение. Основният източник на доходи на фермата е маслобойната, където произвеждат местен сорт сирене, наречено толминц. 

„Традицията за производство на сирене се e появила преди много години, когато e възникнало нашето село. Сиренето се използвало за храна, правели го и го използвали вкъщи. Докато не беше построен планинският път, сиренето не можеше да се изнася от селото за продан. Но сега доставяме сирене в долината за продажба в Словения и в чужбина“, казва Данило.

 

 

„По принцип си изкарваме прехраната със сиренето, а другите продукти от фермата обикновено остават за нас и за нашите гости, тъй като имаме две стаи за гости. Продаваме само излишното сирене“. 

Но Данило наскоро започва да реже трупи, тъй като в техните планини има много гори и дървесината се използва главно за производство на дърва за огрев и дървен материал.

„Трябваше да построим нов обор за кравите и решихме да купим банциг машина, която да бъде лесна за използване и възможно най-функционална“, казва Данило. „Замислихме да закупим банциг машина Wood-Mizer LT15, а шест месеца по-късно го направихме и започнахме да режем трупи. Настройването на банциг машината отне само около час и можехме да започнем да режем веднага — бързо и с добро качество“.

 

 

„Сглобяването на машината беше лесно. Тази банциг машина може да се транспортира, работи на ток или на дизелово гориво. Целият дървен материал, необходим за изграждането на новия обор, беше нарязан на нашата машина“.

Машината LT15 се превърна в неразделна част от ежедневния живот във фермата. Както обяснява Данило, „банциг машината работи практически през цялото време. Използваме я, за да правим дъски за собствените си нужди, а понякога и за нашите съседи. Машината от Wood-Mizer реже дървен материал с всякаква форма, дебели или тънки трупи, прави или извити. Често съседите ни носят трупите си сутрин, а следобед дъските са готови”.

 

 

Благодарение на банциг машината Данило не само е полезен за своята ферма, но и улеснява живота на местните хората в селото, като им предоставя дървен материал и други услуги за рязане на дърво. „Единственото, за което съжаляваме, е, че не купихме машината LT15 по-рано, защото тя е наистина многофункционална, прави качествени срезове с по-малко количество отпадъци и е лесна за използване“.

Повече за фермата PRI LOVRČU: www.prilovrcu.si

 

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!