Рязане на дървен материал на машина Wood-Mizer LT40 в имението Балморал в Шотландия

By Wood-Mizer, Europe

Sawmilling at Balmoral Estate in Scotland with Wood-Mizer LT40 Sawmill

 

След като принц Албърт купува замъка Балморал за английската кралица Виктория през 1852 г., замъкът става дом на кралското семейство в Шотландия. Традиция повелява всеки следващ собственик да влага личен ангажимент в стопанисването на имението и благоустрояването му. Управляющая компания Balmoral Estate наскоро закупи мобилна банциг машина Wood-Mizer LT40 WIDE, за да се грижи по-добре за горите и зелените площи около замъка.

Замъкът Балморал е голямо имение в Абърдийншир, Шотландия, което е резиденция на британското кралско семейство. Историята на замъка датира от края на 14-и век. Днес той обхваща площ от около 20 000 хектара, включваща тресавища, в които живеят тетреви, гори и земеделски земи, стада елени, високопланински говеда, овце и понита. Замъкът предлага публичен достъп за риболов и пешеходни разходки, а градините са отворени за обществеността от април до края на юли, след което членовете на кралското семейство пристигат в замъка за годишния си престой.

 

 

Горите на имението заемат 3000 хектара и от тях ежегодно се добиват от 6000 до 10 000 тона дървен материал. От времето на кралица Виктория дървеният материал се използва широко в целия замък и имението. По-голямата част се продава на местни дъскорезници, а останалото се преработва в имението, за да се получи дървен материал за строителство и ремонт. Дървесината с ниско качество се превръща в дърва за огрев и се смила, за да се използва като гориво за котела на биомаса.

Имението се обслужва от 50 постоянни работници, плюс още 100 души, наети за сезонна работа. Бригадата на горското стопанство е натоварена със задачите за засаждане на млади дръвчета, поддържане на подрастващите насаждения и осигуряване на стабилни запаси от дърва за огрев.

„Работя тук повече от 30 години и отговарям за управлението на отдела за горското стопанство“, казва Джо Маклугаш (Joe Maclugash), бригадир в горското стопанство в Balmoral Estate. „Моите задължения включват организиране на изсичане на дървета, разчистване на районите след бури, строителство на огради, демонтаж на стари постройки или ремонт на пътища.“

 

 

„Тръгнах по стъпките на баща си и станах лесовъд“, разказва той. „Харесва ми да работя в гората, това ме успокоява. Когато имам труден ден, отивам в гората, на място с красива природа и веднага започвам да се чувствам по-добре. В офиса това не се получава.“

Джо започва кариерата си през 1981 г. като оператор на бензинова резачка и се издига до специалист по горско стопанство в западна Шотландия. Премествайки се на изток, той намира работа в едно от именията и след това, преди около 30 години, се премества в имението Балморал. „Тук съм работил с бензинова резачка, карал съм трактор, работил съм с лебедка, рязал съм дървен материал.“

Още през 1927 г. в имението Балморал е построена дъскорезница с водна турбина. Турбината беше ремонтирана през 2005 г., за да произвежда електричество за националната електрическа мрежа. Преди закупуването на машината Wood-Mizer в имението работел огромен циркулярен трион със сменяеми зъби. „При този така наречен „янки трион“ не се налагаше да изваждате острието от машината, когато сменяте вида дървесина“, обяснява Джо. „Трионът не беше напълно безопасен, защото трябваше да подавате трупите на ръка. Подаването на материала изискваше големи усилия и трябваше да се внимава, защото трионът можеше да изхвърли трупите назад.“

 

 

„Негово величество крал Чарлз III проявява голям личен интерес към управлението на имението, особено на зелените площи — гори, градини и ливади. Използваме собствена дървесина за различни проекти и не купуваме дървен материал отвън. Работим предимно с иглолистни дървесни видове като бор, дугласка ела, благородна ела и ситков смърч“, обяснява Джо. „Горите в имението Балморал са предимно смесени иглолистни с примесени широколистни дървесни видове. Някои от тях са търговски горски масиви, други са полезни гори, а някои са част от природния резерват Уест Енд, създаден по инициатива на кралица Виктория.“ Горските масиви се залесяват с нови дървета — за всяко отсечено дърво се засаждат около 5 нови дървета.

Джо и неговите колеги научили за машините на Wood-Mizer преди много години, когато старата им дъскорезница престанала да работи и трябвало да възложат част от работата на изпълнител, който дошъл с мобилна машина. „Хареса ни идеята да имаме собствена мобилна банциг машина, въпреки че отне известно време, преди Негово Величество кралят да се съгласи и да одобри препоръката ни да закупим Wood-Mizer за имението“, разказва Джо. „Закупихме мобилната банциг машина Wood-Mizer LT40 WIDE на изложението APF 2022 с помощта на шотландския представител на Wood-Mizer Кейт Тредгал (Keith Threadgall). Кейт с удоволствие ни консултира, когато възникнат въпроси относно работата на машината. Харесва ми да работя с банциг машината, въпреки че все още се уча, така че от време на време звъня на Кейт и задавам глупави въпроси“, смее се Джо.

 

 

„Много се старахме да убедим краля да купи банциг машината LT40 WIDE, защото е добре конструирана и лесна за използване. Представителите на Wood-Mizer в Обединеното кралство оказват изключителна подкрепа, а официалните онлайн ресурси на Wood-Mizer са пълни с полезни материали. Вече използвахме машината за няколко проекта в имението: току-що ремонтирахме един мост и нарязахме дърва за цеха за дивеч, който се подготвя за ловния сезон за тетреви. Скоро ще направим нова пристройка към трапезарията до замъка“, изброява Джо.

Заедно с банциг машината LT40 WIDE Джо използва оборудване за заточване и настройка на редуването на наклона на зъбите на лентите Wood-Mizer. Джо също би искал да добави машина за кантиране EG300 за бързо и ефективно рязане на дъски до необходимия размер.

 

 

Wood-Mizer LT40 е легендарна банциг машина, която направи революция в рязането на дървен материал, като предложи нов, лесен и достъпен за всеки начин за нарязване на трупите на дъски. За повече от 40 години от основаването си Wood-Mizer е пуснала на пазара над 100 000 машини, които са доказали своята универсалност, производителност и надеждност в почти всяко кътче на света. Днес Джо и екипът му могат свободно да местят машината из имението и да режат трупите на дъски, материали за дървени конструкции и греди, необходими за техните проекти. LT40 е прецизна и надеждна банциг машина, която ще служи на своите собственици дълги години.

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!