Мобилна услуга за бичене на трупи за забавление, терапия и релаксация

Jon Scott Lumber Yard

"Разбичването на трупи с моя банциг Wood-Mizer е забавно! То е релаксиращо и терапевтично," казва Джон Скот, банцигар от Ню Йорк, САЩ.

Джон Скот проявява интерес към обработване на дървесина още когато е на 12 години. "В моето средно училище не предлагаха часове по трудово обучение, така че съм самоук дърводелец. Научих всичко от книги, и сега продължавам да търся и да намирам нова полезна информация в интернет," казва Джон.

"Особено когато бях млад, закупуването на дърво винаги беше скъп ангажимент," продължава Джон. Преди няколко години той спасява няколко стебла от червен дъб, бял дъб и черен орех. Джон веднага осъзнава колко ценен материал е това за един дърводелец и решава да отнесе трупите в близката дърводелска работилница, мислейки си, че ще получи огромен запас от дърво на изгодна цена.

"Банцигарят там ми искаше удивителните 19 000 долара!" изригва Джон. "Аз платих пълната дребна цена на обработеното дърво за разбичването и сушенето на трупите, които доставих на него. Със собствена дърводелска работилница щеше да струва по-малко."

 

Jon Scott ChapelJon Scott Chapel
Jon Scott LumberJon Scott Lumber

 

Това кара Джон да се вгледа по-отблизо в дървопреработването потенциално обещавайки му спестявания и допълнителен доход. "След като наблюдавах банцизите на Wood-Mizer, демонстрирани няколко години на изложенията по дървообработване в Ню Джърси, аз реших да закупя един, така че да мога сам да разбичвам своето дърво," казва Джон. "Като хоби дърводелец, аз се занимавам с различни видове дървообработка, от правене на химикалки до конструкции със стълбове и греди. Очаквам скоро да се пенсионирам от моята пълна работа и искам да остана активен и забавляван. Плюс това, обичам да спестявам пари и мразя да виждам хубави трупи да се пропиляват. Това са моите основни причини за закупуването на Wood-Mizer."

"Отне ми няколко години да направя покупката, но сега, като вече го имам, не бих могъл да съм по-щастлив," казва Джон.

Джон избра мобилен банциг Wood-Mizer LT40WIDE с хидравлично манипулиране на трупите. Wood-Mizer работи от повече от 40 години и е произвела и продала над 100 000 банцига по целия свят, много от които са модела LT40. Наскоро Wood-Mizer надгради този добре известен банциг, като добави опция за WIDE режеща глава, което е точно това, което Джон е закупил. WIDE режещата глава предлага по-голям проходен отвор, позволяващо на Джон да реже материали до широчина 84 см на своя банциг Wood-Mizer без да пренастройва машината. Използвайки хидравлични вилици, Джон зарежда трупа на леглото на банцига и, докато манипулира хидравликите, той завърта стеблото, позиционира го по оптимален начин и го закрепва здраво към леглото. След това, той настройва необходимата дебелина на дъските в електронното устройство Setworks, и режещата глава автоматично се понижава до желаното ниво. Тогава започва – банциговата лента се задвижва посредством колелата и Джон реже дъските една след друга.

 

Jon Scott SawmillJon Scott Sawmill

 

Джон реже почти всякакъв тип дърво по този начин. "Когато започнах, щях да режа всичко. Това доведе до това, че прекарвах много време, сортирайки дъските от моята слънчева сушилна камера, които излизаха извити, изкривени или просто с прекалено много чепове за да се използват като работен материал. Научих се да избирам по-внимателно трупите, които разбичвам," споделя Джон. С преносимия си банциг Wood-Mizer, Джон сега може сам да превръща дънерите в ценен материал в собствената си работилница. Наскоро той използва дървото за реновации на собствения си дом, включително решетъчни огради и ремонт на повредени врати.

За друг свой скорошен проект, той имаше възможността да реже доста сложно дърво от череша, и резултатът надмина всички очаквания. "Мои приятели, които живеят на час път от мен, веднъж обиколиха Исландия и видяха малки параклиси в местните ферми. Върнали се в Щатите, те се сетиха за идеята да построят красив параклис на фермата си. Аз отидох при тях с моя LT40WIDE, и за три дни нарязахме необходимото количество материал от северен бял ясен, черна череша и хемлок," казва Джон.

За да научите как приятелите на Джон са построили Параклиса на Светата троица, прочетете историята "Строителство на уникален дървен параклис на ферма в Кънектикът". Параклисът се оказа толкова привлекателен, че Джон го включи в конкурса на Wood-Mizer за Моят Проект и спечели! Параклисът на Светата троица беше призната за най-добра в категорията "Уникално и необичайно".

 

Lattice Fence ConstructionLattice Fence Construction
Lattice FenceLattice Fence
Trinity Knot Chapel ConstructionTrinity Knot Chapel Construction

 

"Моят нов проект вече е в ход," продължава Джон. "Заедно с няколко приятели решихме да заменим 36 дървени пейки, всяка с дължина около 5 метра. Оригиналите са на повече от 50 години и първоначално не са били добре изработени: има много ПДЧ, покрито с фурнир от топола, а тополата не приема добре боята," обяснява Джон.

 

Stacked LumberStacked Lumber

 

За новите пейки те решиха да използват дърво от ясен, получено от дървета, изсъхнали след нападение от бръмбара Есмералда (EAB). Чрез изсичането и обработката на тези повредени ясенови дървета, дървесината може да продължи да живее през предмети като мебели за поколения. "Полза, родена от трагедия," казва Джон. "Нека тази ценна дървесина продължи да живее в полезни продукти. Вече сме нарязали и изсушили около 5 кубични метра."

 

Jon Scott Working on the SawmillJon Scott Working on the Sawmill

 

"Никога не съм очаквал да обичам да разбичвам толкова много, колкото искам," признава Джон. "Честно казано, наслаждавам се повече на разбичването на трупите на дъски и греди, отколкото на изработването на мебели или други предмети след това. Намирам го за забавно, релаксиращо и терапевтично - ОБИЧАМ моя Wood-Mizer!"

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!