Как полски предприемач постига успех с машината на Wood-Mizer

Как полски предприемач постига успех с машината на Wood-Mizer

 

Полският предприемач Зигмунт Кос разказва за  късмета си, помогнал му да намери бизнес, който харесва, и как се постига успех благодарение на добрата технология.
 

 

„Попаднах в дървообработването, може да се каже, случайно, не съм го планирал “, казва Зигмунт Кос, предприемач от Померания. „В старата къща, в която живеехме, имаше една неизолирана стая, в която през зимата беше много студено. За да я изолираме, решихме с жена ми да покрием стените с дървена дъска, която беше невероятно модерна по това време. От този момент започнаха моите приключения с дървото.

 

 

През 1991 г. Зигмунт основава собствена компания, която се занимава с интериорен дизайн. „Табели, шкафове, маси – това е, което правехме предимно в ранните години на нашия бизнес.“

„Съвсем случайно бях поканен да участвам в проекта EU London Array, който се изпълняваше в корабостроителниците Гданск и Гдиня. Целта на този проект беше изграждането на вятърни паркове в Северно море. „Предоставих необходимите документи за участие в търга“, продължава разказа си г-н Зигмунт.

„Не бях сам, имаше няколко желаещи да участват в проекта, но за моя изненада спечелих търга! В първия момент това беше невероятен шок за мен!“

Дърводелският цех трябваше да бъде оборудван с нова техника, която да позволи реализирането на проекта. Задачата беше да се произвеждат дървени греди за кофража на вятърни паркове. Трябваше да бъде издръжлива и прецизно изработена конструкция, така че производствените машини трябваше да бъдат с най-високо качество.

Преглеждайки предложенията за машини на пазара, г-н Зигмунт бързо решава да закупи банциг Wood-Mizer. Той посещава централата на полския завод Wood-Mizer, за да получи повече информация. С кредит от банката закупува модел LT20B с модулно легло.

 

 

Това е необичайна машина в гамата лентови триони на Wood-Mizer, тъй като съчетава много добре познат дизайн LT20 трионна глава с конзолен монтаж и ниско сегментирано легло. Това легло няма хидравлика, но поради позицията си близо до земята, дървените трупи могат да се търкалят по две товарни рампи. Предимството на сегментираното легло е неговата практически неограничена дължина, тъй като може да се разшири чрез закрепване на допълнителни модули. По този начин LT20B може да бъде правилно подготвен за всеки проект и може да реже дори много дълги трупи и греди. При поръчка на машина LT20B, бъдещият собственик може също да избере между няколко варианта на двигател, електрически или бензинов, и да реши дали има нужда от дистанционно управление. Тази опция често се избира от тези, които постоянно работят на машината и режат дърва от същия вид.

„LT20B е компактна машина. Според мен има много предимства поради малкия си размер и тегло. Банцигът може дори да се използва в корабостроителница, на кораб, който е в ремонт“, допълва Зигмунт Кос.

 

 

Проектът беше успешно реализиран и след завършването машината на Wood-Mizer остава в компанията на г-н Зигмунт и се превръща в двигател за развитие на бизнеса му.

„Просперитетът на нашата компания започна с машината  на Wood-Mizer. Банцигът ни позволява да изпълняваме поръчки, при които основният строителен материал е дърво“, продължава предприемачът.

 

 

Разговорът с г-н Зигмунт е заснет в къщата му, която е с дървена конструкция, а около 80% от материала за изграждането й е нарязан на машина Wood-Mizer. Всеки елемент от стената, тавана или пода е обработен ръчно с голяма прецизност.

 

Един ден в полски вестник за дървообработващата промишленост г-н Зигмунт вижда реклама, че компанията Wood-Mizer обявява конкурс за проекти, изпълнявани с машини Wood-Mizer и решава да участва в конкурса, като представи къщата си.

„Благодарение на това мога да се похваля с постижението си, което започнах с дизайн на хартия, и го реализирах сам, по моя идея“, усмихва се Зигмунт Кос.

 

 

„В категория „Сгради“ първото място отиде за къща на дърво, проектирана от френски дизайнер, а второто място отиде при мен, полски предприемач от крайбрежието“, споделя г-н Зигмунт. „Представете си моята гордост и удовлетворение. В крайна сметка това е много приятно, защото сега знам: това, което правя, се харесва и на другите, не само на мен."

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!