Италианска семейна фирма за дърводобив увеличава печалбите си с банциг машина LT70

50km northeast of Rome in Italy

 

Тази семейна компания, разположена на 50 km североизточно от Рим, е основана през 1929 г., когато дядото на настоящия собственик, Стефано Кини (Stefano Chini) се заема с производството и продажбата на ръчно изработени железопътни траверси. Бащата на Стефано продължава семейното дело и го развива в стабилна фирма за търговия с дърва за огрев. Стефано се присъединява към ръководството на семейната компания през 2007 г. Стефано е част от третото поколение собственици и вече мисли за бъдещето на сина си.

 

„Бих искал да изградя солидна основа за децата си“, казва Стефано. От негова гледна точка разчитането само на дърва за огрев едва ли може да се счита за мъдро решение. Продавачите на дърва за огрев са зависими от времето, от цената на трупите, от регулациите в бранша и дори от техническия прогрес, когато става въпрос за методи за отопление на помещения. В крайна сметка те работят с много малки маржове. Сезонът в този бизнес е кратък и много натоварен, а през останалата част от годината почти няма приходи. Тези фактори са накарали Стефано да разгледа по-внимателно други продукти, които биха могли да бъдат предложени на местния пазар, като се използват същите трупи, които купува за дърва за огрев.

 

Един ден Стефано вижда реклама за лентова банциг машина в списание „Текнико и Пратико“ (Tecniko&Pratiko). Традиционните банциг машини не са много подходящи за малка и средна стопанска дейност, но показаните в рекламите използват тесни ленти и са предназначени специално за малки фирми, като тази на Стефано.

Заинтригуван, Стефано отива на изложение за дървообработващи машини, където вижда машините на Wood-Mizer в действие. Тази нагледна демонстрация го убеждава, че такава машина ще му помогне да диверсифицира основно бизнеса си и да започне да предлага нови продукти, произведени от трупи. Той поръчва Wood-Mizer LT20. Въпреки че има възможност да закупи по-мощна машина, Стефано решава да започне с малка машина. Не на последно място и заради цената.

 

 

„Ако трупите са криви, значи са дърва за огрев!“ смее се Стефано. Към машината LT20 той изпраща трупите с по-добро качество, за да бъдат нарязани на дъски според спецификациите на строителите. Сега, когато купува трупи, гледа да избере най-доброто дърво, за да има какво да реже на машината.

„Мисля, че това е най-добрата инвестиция, която някога съм правил“, казва той. Идеята му е успешна от всяка гледна точка. Сега той продава греди на местните строители, заготовки — на производители на мебели, огради, стълбове и дъски. Когато в бизнеса с дърва за огрев има спад, той се заема с рязане на дървен материал и дори прави мебели за ресторанти. Преди това дървата за огрев бяха единственият продукт, който е правел от трупите, но сега банциг машината му помага да печели много повече.

 

 

Местните строители харесват продукцията му, защото клиентите им от своя страна се интересуват от естествени материали за ремонт и строителство на домовете си. Вместо да отстранява дефектите от повърхността на дървото, Стефано ги оставя непокътнати. Често се среща с архитекти и клиенти. Разглеждат мостри и обсъждат вижданията си. Може да осигури прясно нарязан материал или изсъхнали дъски, или дори рендосани, шлифовани и полирани заготовки. Орехът е много популярен дървен материал в Италия.

Строителите и собствениците на жилища го ценят не само защото е приятен за окото, но и заради способността му да поддържа микроклимата в дома. На Стефано му харесва, че клиентите гледат по толкова положителен начин на продукцията му — това не е просто материал, той е специфичен и красив. И бизнесът му процъфтява, като разчита само на информация от уста на уста и на указателната табела, поставена на магистралата.

 

 

След като натрупва известен опит с машината LT20, Стефано решава да закупи нова машина Wood-Mizer LT70, по-мощна и с по-висока производителност. Тази машина има хидравлични рамена за зареждане на трупи и други приспособления за правилно позициониране и задържане на материала върху леглото по време на рязане. Освен това машината LT70 има компютър — много полезно приспособление за задаване на дебелината на дъската. Натискаш копчето и машината е готова да изреже следващата дъска с определена дебелина без ръчно регулиране на позицията на триона по височина.

 

Обикновено машината реже между три и осем часа на ден, в зависимост от сезона и броя на поръчките. Стефано споделя, че ако работи сам и ползва мотокар, за да превозва и поставя трупи на машината, реже по 3–4 кубика дървен материал на ден. Ако има помощник, лесно може да удвои производителността. 

 

Машината се изплаща по-бързо, отколкото той е очаквал, а производствените разходи се оказват по-ниски, отколкото би могъл да предвиди.

Дървеният материал за сушене се съхранява в слънчева сушилня, в която се използва слънчева енергия и допълнителна вентилация, за да се изсуши дървесината по-бързо, отколкото на открито, при минимални загуби на енергия.

 

 

Дървеният материал на Стефано е сертифициран по FSC, въпреки че процесът на сертифициране изисква инвестиране във време и пари, но Стефано смята, че си е струвало, защото това му е създало възможността да продава продуктите си на строители. „Машината наистина ни спаси в много отношения. Ако произвеждахме само дърва за огрев, както преди, сигурно щеше да се наложи да затворим заради кризата.“

„Моят съвет към другите специалисти по обработка на дървен материал: поставяйте си цели и ги постигайте постепенно. Стъпка по стъпка. По-добре е да изградите бавно надеждна основа, отколкото да растете твърде бързо.“

 

Семейството му участва в работата както преди. Баща му и чичо ме все още работят във фирмата, а най-големият му син Самуел, който наскоро е навършил 12 години, се старае със всички сили да помага на баща си в работата с банциг машината. На въпрос дали някога ще стане шеф на фирмата, Самуел се смее и казва: „Тук има твърде много работа!“ Но също като баща си, дядо си и прадядо си разбира, че всичко ценно в живота е създадено с труд.

 

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!