Когато работата и хобито съвпадат: историята на една шведска дърводелска работилница

By Wood-Mizer, Europe

историята на една шведска дърводелска работилница

 

„Ако имате достатъчно късмет да имате работа, която е едновременно и ваше хоби, значи сте щастливец, защото това ви осигурява безкрайни часове забавление“, казва Расмус Стрьом, дърводелец от Швеция. Неговата компания, разположена във Фалкьопинг, се нарича Ädelsnickaren, което означава „Изящен дърводелец“ на шведски. В магазина си Расмус използва четиристранната рендосваща и профилираща машина Wood-Mizer MP260, която използва за направата на подови настилки и сайдинг тип "глъб и зъб", врати за кухненски шкафове и декоративни ръбове.

Още от детството си Расмус страстно иска да стане дърводелец. Пътят му към професията започва след завършване на Висшето училище по дървообработване. След 12 години работа като майстор на строителен обект, Расмус най-накрая сбъдва мечтата си и отворя дърводелска работилница. Компанията му, Ädelsnickaren, е специализирана в продукти, изработени по поръчка, от дъски за рендосване до създаване на мебели. "В моя клас по дизайн на изделия от дърво отначало бях единственият ученик. След това към нас се присъединиха още трима, което ясно показва, че по това време почти нямаше търсене на дърводелски изделия  и  услуги", спомня си Расмус.

 

 

Това, което Расмус цени най-много в работата си, е потенциалът на дървения материал да се трансформира в невероятно красиви предмети. „Красотата на дървото се крие в аромата му и шарките, които се разкриват при рязане. Става дума за превръщането на скучния дънер в нещо уникално, създадено от въображението на майстора“, споделя визията си той.

Винаги съм чувствал дълбока връзка с дървото, което ме накара първо да изкарам курс по дървообработване и след това да реализирам мечтата си. Днес мнозина признават стойността на ръчно изработените предмети, което ми носи безкрайни часове удоволствие, докато ги изработвам, което всъщност превръща работата и в мое хоби“, отбелязва той.

 

 

В Ädelsnickaren оборудването на Wood-Mizer, особено рендосваща и профилираща машина MP260, играят ключова роля в производството на крайни продукти. „С тази една машина мога да изпълнявам много задачи, които преди изискваха отделни, обемисти машини. MP260, със своите хоризонтални и вертикални фрезови глави, ми позволява да извършвам множество операции едновременно – с едно преминаване на детайла през машината. Това го прави незаменим инструмент в моята работилница, освен това е компактен и лесен за поддръжка," обяснява Расмус.

Изобретени в Швеция в началото на 90-те години и сега част от продуктовата линия на Wood-Mizer, тези машини са получили признание на европейския пазар. Те имат конструктивни характеристики като работни маси от чугун за стабилност, различни режещи глави за фрезоване и ефективни двигатели за задвижване на режещите глави. Всичко това прави дървообработващите машини Wood-Mizer изключително необходими за една модерна дърводелска работилница.

"Например, използвам рендосваща и профилираща машина MP260, за да създам фуги тип "глъб и зъб", известни в Швеция като „råspont“, върху подови дъски. Машината изглажда повърхността и фрезова фугите точно както клиентът ги иска", казва Расмус.

 

 

Той надгражда своя модел MP260 със система за отстраняване на стърготините на Wood-Mizer, за да поддържа работното си място чисто и безопасно. Расмус подчертава превъзходната мощност на засмукване в сравнение с други марки.

Расмус работи също с True North Interior, за които обработва големи плочи от дървени мебели с помощта на MB200 SlabMizer. Тази машина е подходяща за шлайфане на големи повърхности, което е типично при създаването на маси и пейки от масивно дърво.

"В Швеция дървото е основният строителен материал и моят план е да отида отвъд дърводелството и да започна да създавам дървени къщи. Мечтата ми е да построя такава за себе си", казва Расмус.

 

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!