Бивш електротехник построи къщата на своите мечти в Канада

By Chase Warner, Wood-Mizer

Former Electrician Built Dream Home in Canada

Натан Шевчук изпълни мечтата на своя живот: след 8 години упорит труд той си построи къща с помощта на няколко приятели и мобилната банциг машина Wood-Mizer. 

 

 

След като работи като електротехник в луксозни къщи в Орегон повече от десет години, Натан Шевчук осъзнава, че нещо очевидно не достига в живота му. „Уморих се от живота в града, уморих се от суматохата и ми се прииска да се преместя в някоя отдалечена част на Канада. Реших да си построя къща и в общи линии го направих”, казва Натан с усмивка. 

 

 

Тази история започва за Натан през 2007 г., когато той купува земя в канадската провинция Британска Колумбия. Когато Натан започна да проектира къщата, той открива, че ще трябва или да купи дървен материал и да го закара до отдалеченото си място, или — и идеята му харесва от самото начало — сам да нареже дъските от дървен материал, добит от собствената му земя.

„Сравних няколко различни банциг машини и открих, че Wood-Mizer е просто находка за мен“, казва Натан. „Помислих си — точно това ми трябва! Какъв удобен и практичен инструмент.“ 

 

 

Без да има какъвто и да е опит в рязането на дървен материал, Натан купува мобилната машина LT40 с хидравлично зареждане на трупите и поставя началото на нов път в живота си. „Цял живот съм се занимавал с дърводелство, изработване на опорни конструкции от дърво и довършителна работа, така че [строителството и дървообработването] не беше нещо съвсем ново за мен.“

Когато Натан започва да работи на преносимата си банциг машина, той решава, че ще използва 100 % собствен дървен материал за своята къща, което на практика означава много пътувания с дървения материал до сушилнята и години сушене. „Отне ми осем години, за да разчистя района до последния пирон“, казва той. През първата година от строителството Натан успява да издигне опорната конструкция от дърво и да завърши покрива. Изрязва заготовки от кедрово дърво за прозорците и вратите на къщата си. Неговият съсед Кит, който е първокласен дърводелец, му помага за направата на прозорците и вратите и след поставянето им Натан и семейството му се преместват в свой дом. „Машината Wood-Mizer е идеална за строителство на къщи“, казва той.

 

 

Натан прекарва следващите няколко години в рязане на дървен материал от бреза и дугласка ела за интериора и се занимава с довършителни работи по дървените части. Прави си също и каменна камина, както и душ, и изрязва панели за стените и тавана. След осем години упорита работа и нарязване на 52 кубика дугласка ела, лиственица, бреза и кедър на своята преносима хидравлична банциг машина LT40, Натан най-накрая завършва къщата на своите мечти и пристройката, където разполага дърводелската си работилница. 

 

 

Приятели и съседи на Натан му помагат при осъществяването на този проект. „Моят съсед Кит направи всички шкафове, прозорци и врати, а приятелят ми Дъг ми помогна с дърводелската работа. Прекарахме заедно много вечери, през които играехме логически игри“, казва Натан. „Невероятен късметлия съм, че имам толкова добри приятели.“

Натан смята, че е спестил между 70 000 и 80 000 долара, като сам е нарязал дървения материал за къщата си, в която жилищната площ заема 110 m², дърводелската работилница —140 m², а терасата — 46 m². „Къщата прави изключително впечатление на всеки, който я види“, споделя Натан. „Прекарах отлично това време от живота си и съм задължен на много хора, които споделиха своите знания и умения с мен.“ Що се отнася до бъдещето, Натан няма търпение да започне следващия си проект с машината Wood-Mizer.

 

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!