ЛЮБИМА РАБОТА ЗА ЦЕЛИЯ ЖИВОТ – историята на шведски дърводелец

By Wood-Mizer, Europe

ЛЮБИМА РАБОТА ЗА ЦЕЛИЯ ЖИВОТ – историята на шведски дърводелец

 

През детството си Ханс Ларсон работил във ферма, помагайки на възрастните, грижейки се за животните. След като завършил училище, той се сдобил с верижен трион и започнал да се занимава с дърводелство - първоначално за собственото си домакинство. Съседите виждат това, оценяват способностите на Ханс и започнат да се обръщат към него за помощ. Ако са необходими дървени материали, имат планове да построят нещо с дървесина или да ремонтират - повикват Ханс. Много бързо Ханс "надраства" своя верижен трион и закупува банциг за трупи.

"С времето поръчките стават все повече", обяснява той. "Трябваше да закупя допълнителни инструменти, за да бъда в крак с времето. На първо време ми харесваше да работя с дърво само за себе си. Но когато работиш за клиенти, естествено, се нуждаеш от банциг и рендосващо-профилираща машина. С тези машини увеличих обема на дърводелските работи".

 

 

"Вижте, в строителните магазини всички дървени изделия струват доста скъпо. Не е изненадващо, че хората търсят по-евтини начини да си набавят дървесина за своите проекти. Те ме викат, и аз изработвам всякакви строителни материали от дърво. Толкова съм зает с разбичване и рендосване,  че не ми остава време за нищо друго", признава Ханс.

Ханс купува обла дървесина от близките гори на родния си град Вансбро, където живеят около 6000 души. Но поръчките на Ханс са толкова много, че той е зает през цялата година.

„Купувам трупи от местните фермери“, казва той. „Те имат прекрасни горски масиви. Аз избирам стебла с добро качество на възраст 150–200 години“. Ханс преработва трупи от най-различни дървесни видове, като например смърч, ела, топола и дори лиственица. „Предпочитам сам да разбича трупите, вместо да рендосвам купени дъски“.

 

 

Банцигът на Ханс е оборудан с хидравлика, която позволява безопасна и ефективна работа. Ханс цени надеждната конструкция на машината, както и нейното добро качество и наличността на резервни части.

Ханс е подобрил своята дърводелска работилница, като е добавил различни приспособления, които той сам е измислил и конструирал. „Малко преустроих работилницата, за да е по-лесно да се справям с дървесината и използвам товарач“, казва той. Ханс също е проектирал специален брояч, който изчислява обема на материала, преминал през рендосащата машина.

Ханс използва четиристраннно рендосащата и профилираща машина Wood-Mizer MP360 и признава, че работата с нея не е трудна: достатъчно е да се сменят профилиращите глави, да се настрои машината и може да се започне изработката на желания профил.

 

 

Четиристранно рендосвщата и профилираща машина MP360 е компактна и функционална машина, добре позната на дърводелците, които ценят нейната ефективност, универсалност, точност и лекота на обслужване. На машината може да се произвежда дюшеме, профили, первази, рамки за прозорци, части за мебели и други рендосани изделия. MP360 е оборудвана с чугунен плот, ефективни подаващи валове, както и с две хоризонтални и две вертикални режещи глави, задижвани от отделни двигатели.

„Клиентите ми винаги получават това, което са поръчали. Мога да направя всичко, което е необходимо, от пода до стените, оформлението на интериора и екстериора, всевъзможни детайли. Наскоро например, работех по специална поръчка, изработвайки специални дъски за исторически ценни сгради“, отбелязва той. „На 73 години съм и все още съм зает седем дни в седмицата“, усмихва се Ханс.

 

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!