Дърводелски цех в Словения използва банциг машина Wood-Mizer

Дърводелски цех в Словения използва банциг машина Wood-Mizer

 

Йоже Морич, директор на дърводелската компания Moric Carpentry, разположена в словенския град Словени Градец, се занимава с дървообработване от 1981 г. Завършил е училище по дърводелство в Марибор с тригодишна програма за професионална подготовка.

„Дърводелството наистина ми харесваше и мисля, че тогава взех правилното решение“, казва Йоже. „За мен дървото носи усещане за топлина и стил в интериора. Всеки, който обича да работи с дърво, може да избере дърводелството като професия и няма да сгреши!“

 

 

Началото на фирмата за дървообработка е много скромно. „Цехът ми беше само 4x9 метра“,  казва Йоже.  „Ходех с мотопед на срещите с клиенти.“ 

„Идеята беше постепенно да направя подобрения и да модернизирам моята компания и с упорит труд успях да постигна по-висока рентабилност от всеки продукт.“ 

 

 

Йоже осъзнава, че много хора се нуждаят от изделия от дърво, затова започва да разширява дейността си и да наема нови служители. Първоначално разполагат с ограничено оборудване, но постепенно се модернизират. 

 

 

Основното направление в дейността на Moric Carpentry са изделията от дърво за вътрешно обзавеждане: кухни, спални, стаи за игри и офиси. В допълнение те предлагат на местните компании и услуги по интериорен дизайн.

 

 

„Сами проектираме продуктите — кухни от масив, ПДЧ, фурнировани плоскости, плоскости от Kerrock. Разбира се, изработваме и офис оборудване, стълби, врати и други изделия от дърво, като мебели и прозорци.” 

 

 

Йоже купува дървен материал от местни собственици на гори и компании за дърводобив. Процесът в цеха започва с трупите, които се нарязват, обрязват, режат се напречно, след което заготовката се рендосва и завършва с окончателната обработка на дървесината. 

Най-сериозната стъпка в развитието е придобиването на оборудване. „Не можете да получите всичко, от което се нуждаете, за един час — отнема години“, казва Йоже. 

„Избрах банциг машината Wood-Mizer заради нейното качество и оптималното използване на дървесината без ненужни отпадъци. С тази машина можем да използваме целите трупи последователно, което означава, че от всички трупи можем да направим по един цял краен продукт.“

 

 

Moric Carpentry работи с лентова банциг машина Wood-Mizer LT20B, в която режещата глава LT20 е монтирана на ниско легло, съставено от сегменти. Панелът за управление дава възможност за регулиране на височината на режещото платно с помощта на електронното устройство SW Setworks. Приводното движение на режещата глава напред и назад се извършва с регулируема скорост. Банциг машината LT20B е популярно нискобюджетно решение за малки и средни предприятия, особено за дърводелски и мебелни цехове. 

 

 

След като трупите се нарежат на заготовки, те се сортират и подреждат върху стелажи за сушене. Изсушеният дървен материал се рендосва и шлайфа. След това преминава през различни междинни обработки на машини с ЦПУ. При последния етап заготовките се покриват с восък, масло или лак, преди да започне сглобяването на продукта. 

 

 

„Клиентите ценят компетентността на нашата компания, качеството на нашите изделия и разбира се топлината, която дървото внася в домовете им, след като им помогнем да създадат интериора, който желаят. Ние вземаме всички размери на място и съветваме клиентите кои изделия ще подхождат най-добре на дома им. Нашите клиенти са много доволни от резултата“, казва Йоже.

 

 

„Препоръчвам да работите с твърди видове дървесина, защото те създават усещане за топлина. Това е естествен материал, който може да се добива на местно ниво и да се използва по такъв начин, че да служи не само на клиентите, но и на техните потомци в продължение на няколко поколения.“

 

***

Абонирайте се за нашия бюлетин
Получавайте актуализации по имейл за ексклузивни специални оферти, нови продукти и покани за специални събития!