Блог

Приготвяне на сирене, фермерство и дървообработване в словенските Алпи

26 юни 2019 г.

Приготвяне на сирене, фермерство и дървообработване в словенските Алпи

Във фермата PRI LOVRČU в близост до словенския град Толмин се произвежда сирене, което носи името на това място и е известно дори извън Словения. Интересно е, че в тази планинска ферма за производство на сирене има банциг Wood-Mizer, който работи през цялата година. Ето какво разказва словенският фермер Данило Бончина, собственик на фермата PRI LOVRČU.

„Казвам се Данило Бончина. Живея в Чадрг, село близо до Толмин, което се намира на 700 м надморска височина. Ние основно се занимаваме с фермерство и агро-туризъм в нашата ферма PRI LOVRČU, където произвеждаме мляко в собствена мандра. Използваме продуктите предимно за собствените си нужди. Имаме и гори, от които добиваме дървесина.

Фермата е предавана от поколение на поколение. Нашият основен източник на доходи във фермата е мандрата, където произвеждаме сирене, наречено толминц. Препитанието си изкарваме от сирената, а каквото отглеждаме ползваме за наши собствени нужди и за нашите гости, тъй като разполагаме с две стаи за гости. Ние продаваме само сиренето, което ни остава в повече.

Традицията на правене на сирене за първи път се появи преди много години, когато възниква и нашето село. Сиренето се използвало за храна и се правело и използвало вкъщи. Някога е било невъзможно да се транспортира сиренето, докато не бил построен пътят, по който сиренето започнало да се транспортира до долината, за да се продава в Словения и в чужбина.

Купихме банциг LT15, защото трябваше да построим нов обор. Поради тесния път е трудно да се транспортира дървесина до Толмин.

За това решихме да закупим банциг, който да бъде лесен за използване и колкото е възможно по-функционален. Спряхме се на банциг от Wood-Mizer и след шест месеца го купихме и пуснахме в употреба. Сглобяването на машината отне само около час и веднага веднага бяхме в състояние да бичим бързо и с качествени резултати.

Много сме доволни от банцига. Монтажът беше лесен и може да се транспортира. Захранва се от електричество или дизел. Цялата дървесина, от която се нуждаехме, за да изградим новия обор, беше разбичена с помощта на този банциг.

Единственото нещо, за което съжаляваме, е, че не сме го купили по-рано, защото е много гъвкав, работи качествено с по-малко отпадъци и е лесен за използване.

Банцигът практически работи през цялото време - използваме го за преработка на дърва за нашите собствени нужди, а понякога и за нашите съседи. Може да разбичи всякаква форма на дърво, било то дебела или тънка, права или извита. Съседите често ни донасят дървения материал на сутринта и до следобеда имаме готови дъски!

Сърдечно ви каним да посетите с. Чадрг, където можете да се насладите на чист въздух и тишина. Нашата ферма разполага с две стаи за гости съответно за 4 или 5 души. Можете също така да поръчате обяд в събота или неделя и да посетите нашата мандра.


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Банцизите за листене на Wood-Mizer HR4000 и HR6000 от промишлената...

2019-12-4

Листачите на TITAN HR4000 и HR6000 са налични в конфигурации с една или две глави и предлагат възможност за свръхбързи промени на  дебелината на обработваните дъски по...

Замяна на стари банцизи с модерно оборудване в Индонезия

2019-11-28

С нарастването на цените на облия материал, постигането на по-голям рандеман от всеки труп кара тази индонезийска компания да модернизира своето дървообработващо оборудване.

Промоция на банцигови ленти Wood-Mizer - cамо до 15 Декември 2019 г.

2019-11-28

Отстъпка до 15%! Възможност за доставка! Поръчайте на 0899133109! Само до 15 Декември 2019 г.

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии