Блог

Немска дърводелска работилница реже огромни дъбови трупи с банциг WM1000

16 октомври 2019 г.

Немска дърводелска работилница реже огромни дъбови трупи с банциг WM1000

Когато Хайнер Шеферс и Арон Кийдел, двама ентусиасти и почитатели на дървесината и красивите изделия от нея, се срещат в майсторското дърводелско училище в Германия, се заражда блестяща идея. Те започват да работят заедно преди 10 години и днес те ръководят наистина уникален бизнес в Реклингхаузен в Германия.

„Ние осъществяваме дейността си върху бивш въгледобивен център, основан през 1883г., където въглища са се добивали до 70-те години на миналия век“, казва Хайнер. „Някои сгради на бившото въгледобивно предприятие в Реклингхаузен вече са съборени, а други все още стоят като място за предприемачи и занаятчии“.

Арон и Хайнер ръководят три компании. Lehmundo, която е специализиран в реставрацията на глинени сгради, е най-вече в областта на Арон. Schreinerei Schäfers е работилница за дограма, която е главно отговорност на Хайнер. Заедно те управляват и магазин, наречен Naturalis, където предлагат екологични строителни материали и продукти от естествено дърво.

„Ние не сме от дърводелците, които обичат да произвеждат в голям мащаб. Нашата любима работа е строенето с масивна дървесина и създаването на индивидуален дизайн. Дървесината е приятна за усещане, топла е, с всяко парче може да се работи поотделно и човек трябва да има малко чувство да работи с нея “, казва Хайнер.

Хората често се спират в магазина Naturalis, за да си купят малко естествено дърво, боя или строителни материали. Арон и Хайнер говорят много с клиентите си и разбират колко много хора биха искали сами да построят нещо от дърво. Един ден им хрумва да организират дърводелски работилници.

„В момента учим нашите клиенти как да правят мебели от дърво. Те могат да направят своя собствена мебел със собствен дизайн по време на семинарите. Хората са очаровани от този процес, от биченето на трупи до готовия продукт “, спомня си Хайнер.

Арон и Хайнер се фокусират върху качеството на всеки етап от производството. За тях е много важно да използват най-висококачествената дървесина в работилницата си. От години купуват дъбова дървесина от надежден доставчик и я разбичват до необходимите размери на надеждния си банциг Wood-Mizer LT40. Но с течение на времето става все по-трудно и по-трудно да се купи подходяща, правилно изсушена дъбова дървесина. Те решават да почнат да купуват трупи направо от гората и сами да подготвят дървесината.

Тъй като LT40 работеше чудесно за нас, решихме да вземем още един банциг от Wood-Mizer. Преди половин година купихме WM1000, за да разбичваме сами трупи“, каза Арон. „Разбичваме трупа на дъски и след това го складираме за най-малко две до три години, за да изсъхне естествено, преди да може да се превърне в маса или стълби. Продуктите, изработени от дърво, приготвени по този начин, са изключително издръжливи и служат стотици години “, добавя той.

Те се спират на банциг Wood-Mizer WM1000 заради големия му капацитет. „С WM1000 можем да разбичваме много големи трупи. Най-големият труп досега беше с диаметър 1,7 метра. Това е твърда дървесина, така че трупите са не само големи, но и наистина тежки и често се нуждаем от два трактора, за да ги качим на банцига. Машината обаче е толкова здрава, че лесно може да борави с такива трупи ”, казва Арон.
Трупите понякога са на десетилетия. Те често съдържат метални парчета вътре, като пирони или ракети от Втората световна война. Но дори и това не е голяма пречка за банцига WM1000.

„Когато лентата удари метал, тя не се счупва и ми позволява да завърша прав ряз. Поправянето и заточването на лентата не е скъпо и смяната й на банцига е лесно и бързо “, казва Арон.

Арон също така оценява начина, по който е направен банцига. „Тъй като се движите с главата, вие наистина сте близо до мястото на рязане през цялото време сте в състояние да виждате и контролирате този процес. Много е полезно “, казва той.

„Пускането в действие на машината и обучението отне два дни. Всичко, което трябваше да направим, беше да осигурим пространството. Техниците настроиха машината тук на място, нивелираха я и я регулираха и ни научиха как да работим на нея. Беше много добре организирано и всичко беше включено в цената. Wood-Mizer отново потвърди качеството на своите продукти и услуги ”, казва Арон.

Автор: Paulina Lewandowska


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Мобилно бичене на ишлеме в Шотландия

2020-5-27

Пет съвета за бичене на ишлеме от опитен шотландски банцикар. Гледайте това интервю, за да научите повече съвети за бичене по поръчка с мобилен банциг.

Настройка на водещите ролки

2020-5-20

Водещите ролки придават допълнителна прецизност и стабилност на лентата при рязане. Те също контролират положението на лентата спрямо рамата на банцига. За да проверите дали...

StartCUT — нова серия банцигови ленти Wood-Mizer

2020-5-6

Wood-Mizer представя нова серия банцигови ленти, които комбинират ниска цена и средно качество. В момента StartCUT е най-достъпната банцигова лента в продуктовата гама на...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии