Блог

Историята на банциг LT40: Усъвършенстване на режещата глава и контролния панел

09 май 2022 г.

Историята на банциг LT40: Усъвършенстване на режещата глава и контролния панел

ДНЕС банциг Wood-Mizer LT40, създаден през 1982 г., се нарича „легендарен“, тъй като завинаги промени начина, по който хората превръщат трупите в дървен материал. Това позволи на обикновените потребители да произвеждат готови дъски и греди бързо и ефективно и най-важното - мобилност за обработка на дървесина на място. През 80-те години банцигът LT40 също отключи нова посока в изграждането на преносими машини за обработка на трупи. Една от основните характеристики на дизайна е режещата глава на LT40, окачена над дълго и плоско легло на банцига. Въпреки че тази функция остава, LT40 е модифициран и подобрен през десетилетията. Причините за тези подобрения бяха комбинация от търсенето на повишена ефективност и ергономичност на работа и решенията, предложени от операторите на банцизи.   

Режеща глава със заоблени страни

Първите банцизи, които дойдоха в Европа през 90-те години на миналия век, бяха моделите Wood-Mizer LT30 и LT40, с идентични режещи глави, но легла с различна дължина. Оригиналната режеща глава се използва често и в други машини, включително банцига LT25, пуснат през 1994 г. „Банцигът LT25 включваше режещата глава от LT40, но се управляваше ръчно без никакви хидравлични функции на леглото. LT25 бе атрактивна оферта за клиентите, защото пълната версия на LT40 беше доста скъпа за средностатистическия поляк през 90-те“, обяснява Робърт Фрет, специалист по обслужване на клиенти с дългогодишен опит. „Много потребители започнаха своя бизнес от LT25 и постепенно добавиха повече функционалности към своите банцизи. В крайна сметка те можеха да използват модернизираната версия, която беше равна на класически банциг LT40.

Съвременната режеща глава на банциг LT40 във версия СТАНДАРТ позволява бичене на трупите с диаметър до 90 см. В същото време формата му остава непроменена – все още лесно се разпознава по заоблените страни на капака. Режещата глава е монтирана над леглото върху единична греда с две колони и се движи по леглото върху група лагери и стоманен прът. Много основни компоненти и технически решения са оставени непроменени, защото, както казват специалистите – „Ако нещо в машината работи добре и потребителите са го одобрили, не трябва да го променяме“, обяснява Дариуш Куява, мениджър за обслужване на клиенти, който стартира кариерата си в Wood-Mizer в началото на 90-те.

Първоначално режещата глава на LT40 беше монтирана с помощта на набор от шест подаващи ролки, включително четири отгоре и две отдолу. През 1996 г. тя е модифициран на осем ролки, докато днес те са девет. „Бяха необходими повече подаващи ролки, когато започнахме да използваме по-тежки и по-мощни двигатели. С повече ролки, плъзгащи се по гредата, тежестта на режещата глава се разпределя равномерно“, обяснява Робърт Фрет.

Чугунените колела са със същия диаметър, 483 мм, но лагерът на свободния ход е сменен. Преди това беше монтиран на два по-малки лагера, но в момента е поставен на един двуредов лагер, който е много по-издръжлив“, казва Робърт Фрет.

За по-висока ефективност задвижването вече е снабдено с троен задвижващ ремък (за електрически двигатели 15 и 18,5 kW) и двоен задвижващ ремък (за двигател 11 kW). „Това е надеждно решение, защото колелото, което предава мощността от двигателя към вала с ремък, е напълно обезопасено и е поставено в камера, отделена от банциговата лента. Стърготините няма да замърсят задвижването“, уверява Робърт Фрет.

Първата обикновена коребелачна машина във версия 12V DC стана достъпна през 1997 г., а през следващите години тя се разви до версията AC. „Белачката е полезен инструмент, защото удължава живота на лентата. Твърдосплавните върхове, заварени към зъбите на лентата, са широки 5 mm и при правилно настройване, белачката прави разрез на трупа, за да влезе лентата в чистата дървесина. Това е решението, което може да удължи живота на банциговата лента с приблизително 30 процента“, посочва Дариуш Куява.
Нова електрическа система

Въведена през 1988 г., новата система за електрическо захранване с променлив ток беше много съществено надграждане на банцига LT40. Системата за захранване с променлив ток осигурява много повече контрол за регулиране на скоростта и стабилността на подаването на главата. В по-ранните машини, захранвани от DC система, скоростта на подаване зависи главно от състоянието на батерията. Тази модификация също отвори пътя за използване на по-ефективни хидравлични системи.

„През 1996 г., заедно с новия операторски панел, ние приложихме допълнителни електромагнитни прекъсвачи за изключване на подаващата система за защита на барабанните превключватели. В резултат на това бихме могли да удължим живота на тези превключватели значително. В същото време бяха въведени повече системи за електрическа безопасност за различни функции на банцига и те работят в повечето от нашите машини до днес“, казва Дариуш Куява.

Ергономичен и функционален операторски панел

През 1992 г. банцигът LT40 получи критично подобрение – добавен е нов операторски панел, в който всички функции на банцига са поставени в една контролна кутия. Обединяването на функциите в унифициран панел подобри безопасността и ергономичността на работа. Тази промяна също създаде място за добавяне на няколко интересни функции за банцига. „Новият контролен панел LT40 ставаше все по-голям и по-ясен през годините, което ни позволяваше да монтираме повече допълнителни устройства. Всъщност след това надграждане започна истинската еволюция на операторския панел“, посочва Робърт Фрет.

През 1997 г. се появява първото устройство за автоматично задаване на дебелината на плочата, известно като SimpleSet Setworks. Това беше просто електронно устройство, базирано на енкодера, монтиран директно върху веригата за подаване нагоре/надолу. „Това не беше идеално решение, защото показанията далеч не бяха правилни, когато веригата се замърси. Днес банцигът LT40 с електродвигател се предлага с няколко различни автоматични системи за задаване на дебелина на дъската, базирани на PLC контролер - AccuSet1, PLC1, Accuset2, PLC2 и SW7, SW8, SW9“, казва Дариуш Куява.

„В банцизите, които пристигнаха в Полша в началото на 90-те години, беше използван уникален метод за регулиране на скоростта на подаване нагоре/надолу. Вместо типичен инвертор, за регулиране на скоростта на подаване е използвана тристепенна шайба с различни диаметри. Операторът трябваше ръчно да промени позицията на клиновия ремък върху шайбата, за да настрои желаната скорост. Вместо настройките за вертикално преместване на главата, които използваме днес, операторът може да постави манивелата върху захранващата ролка и ръчно да регулира позицията на режещата глава. Въпреки че отнемаше малко повече време – около 10-15 секунди, това беше точен механизъм”, спомня си Дариуш Куява.

„Едно време LT40 не използваше никакви електронни устройства, така че новите оператори трябваше да се научат как да използват две скали за определяне на дебелината на дъската. След като електронните устройства се появиха, настройката на дебелината се оказа по-бърза и по-лесна, така че никой не искаше да се върне към стария метод“, спомня си Робърт Фрет.
Потребителите на банциг LT40 продължават да го подобряват

Потребителите и собствениците на банцизи често предлагат какво може да се подобри в машината, следвайки наблюденията от ежедневната работа с банцига или разчитайки на опита в биченето на различни видове дървесина. Например, проектирането на банцига LT40 с по-широка глава дойде от потребителите му. През 2020 г. стартира нова версия на банциг LT40 – LT40WIDE с по-широка глава на трион, способна да реже трупи с диаметър до 100 см. Това позволи на много фирми да увеличат до голяма степен своята производителност. „В дните, когато дърводелците трябваше да режат трупи с ширина над 1 м, това ги постави в трудна ситуация, защото дори стандартният LT40 да позволяваше максимален диаметър от 90 см, те все още се опитваха да режат по-широки трупи сами по рискован начин, като използвате допълнителни инструменти като верижни триони и брадви. Тези дни проблемът е изчезнал, защото клиентите могат лесно да закупят банцига LT40WIDE и да бичат по-големи трупи. Преработвателите осъзнават, че широката дъска изглежда по-добре и може да се продаде на по-висока цена. Освен това по-големият диаметър на рязане означава и повече възможности за разделяне на широката дъска според текстурата“, казва Робърт Фрет.
***
Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Устойчиво управление на горите за местните общности в Италия

2022-5-12

През последните 20 години горският консорциум Alta Val di Suza от Торино, Италия, разчита на банцизи Wood-Mizer за постигане на две цели за устойчиво управление на горите –...

Историята на банциг LT40: Усъвършенстване на режещата глава и...

2022-5-9

ДНЕС банциг Wood-Mizer LT40, създаден през 1982 г., се нарича „легендарен“, тъй като завинаги промени начина, по който хората превръщат трупите в дървен материал. Това позволи...

Лентите на Wood-Mizer: DoubleHARD

2022-5-4

Тествани в полеви условия при взискателни приложения за рязане по целия свят, банциговите ленти на Wood-Mizer DoubleHARD са водещи за банцига, на който дървопрерапотвателите се...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии