Блог

Изграждане на дървена осмоъгълна къща във Финландия

07 април 2021 г.

Изграждане на дървена осмоъгълна къща във Финландия

Кой не мечтае да притежава ваканционна къща, лятна вила, ловна хижа или шале в планината? Толкова е прекрасно да се приберете у дома след ски и да седнете край открит огън! Място за бягство от ежедневието и прекарване на времето в приятна, релаксираща къща.

Изненадващо е, че мислите за свободното време ни карат да работим повече! Когато дойде време, хората спират да мечтаят и строят къщата на мечтите си.

Джон Уянен също е имал мечта. Но за разлика от хората, които биха били напълно доволни от къща с четири стени и покрив, той искал нещо повече: осмоъгълна къща от топола.


Осмоъгълникът

Идеята за осмоъгълния дизайн не е нова. Можем да видим примери за осмоъгълни църкви и храмове не само в Европа, но и в Азия, където числото осем е свързано с безкрайност или безсмъртие.

Истинската популярност осмоъгълните къщи, обаче, идва в Америка в средата на 19 век. Тя е свързано с името на учения и преподавател Орсън Фаулър, който построява такава къща за семейството си и я нарича Осмоъгълник, а след това написва книга „Къщата Осмоъгълник: Дом за всички или нов, евтин, удобен, и по-добър начин на строене. " Книгата е отпечатана за първи път през 1848 г., а през следващия половин век осмоъгълният дизайн идва на мода и не само от естетическа гледна точка.

Осмоъгълникът включва приблизително 20% допълнително пространство със същия периметър в сравнение с квадрат. Къщата има повече жилищна площ със същата квадратура на стената и се нуждае от по-малко отопление на квадратен метър. Фаулър изчислява, че къща с осмоъгълник е по-евтина за изграждане, позволява допълнително жилищно пространство, получава повече естествена светлина, по-лесно се отоплява и остава по-хладна през лятото. Тези предимства произтичат от геометрията на осмоъгълника: формата ефективно затваря пространството, минимизира външната повърхност и, следователно, топлинните загуби. Осмоъгълникът е най-близкото приближение до кръг, който е най-ефикасната форма, но предизвикателен за изграждане и намиране на подходящи мебели за него.„Отначало имаше само осмоъгълна мечта ...“

Добре, Джон Уянен мечтаеше и изграждаше това, което искаше. Неговата осмоъгълна вила с размери около 120 квадратни метра стои в центъра на малко островче на красиво езеро, което той притежава заедно с намиращите се в непосредствена близост земи. Къщата не е особено висока, но въпреки това уникалното й местоположение и грандиозно присъствие я правят да изглежда като фар или наблюдателна кула, контролираща съседното езеро във всички посоки

Джон построява къщата си от профилирани греди от топола. Този стил на строителство е широко популярен във Финландия. Джон разбичва трупите на профилирани греди и изработва сглобките с „норвежки брави". Дървената къща от профилирани греди изглежда толкова здрава и красива, че не е необходимо да се покрива с обшивка.Обикновено правите профилирани греди от северен бор, но Джон решава да го направи от дърветата си от топола, отличен дървен материал със светложълт цвят със зеленикав оттенък, надежден, плътен, без пукнатини и лесен за обработка.

Единственото важно правило е, че имате нужда от профилирани греди с идеално равно и геометрично точно обработени повърхности.Как да получим перфектна профилирана греда

Като истински перфекционист по отношение на всеки технически аспект, стремящ се да направи всичко правилно- наистина правилно, а не само почти правилно - Джон искаше конкретен банциг, който да му помогне да постигне възможно най-добрата повърхност на материала от своите тополови трупи. А банцигът Wood-Mizer LT15 направи точно това за него: осигури безупречната повърхност, която искаше - благодарение на прецизните ленти и отличното управление на банцига.

Но всичко това се оказа само увертюра, когато няколко години по-късно на вратата на представителя на Wood-Mizer във Финландия се чу много решително почукване. Когато се отвори вратата, господин Уянен застана там, с доста специален проблясък в очите.

"Бих искал да си купя един", каза Джон, "един от тези твои банцизи, същия тип лентов банциг, който използвахме за разбичването на онези трупи за моята вила." Много типично за Джон, човек нямащ навик да говори напразно.

"Е, добре, чудесно!" - отговори търговецът на Wood-Mizer, след като току-що завърши най-бързата си сделка за банциг досега. - Какво замисляш, приятелю?"Ще построя по-голяма къща, в пъти по-голяма всъщност, за да се превърне в основното ми жилище. Тази нова къща също ще бъде с осмоъгълна форма и ще бъде направена от масивни трупи от топола. За това постигането на най-добрата възможно повърхност и точността на рязане са ключови за успех на проекта."

И така Джон, човек, свикнал да превръща (поне по-голямата част от) мечтите си в реалност, изпълнява проекта си за мечтаната къща.

"Напълно щастлив, щастлив съм да кажа - каза Джон. - Често трябва да сте готови да се съгласите с някакъв компромис - едно конкретно нещо може да е наред, другото просто да не е толкова добро. Така че ще трябва да живеете с такъв относителен баланс. Но с LT15 не е така. Банцигът се оказа много добре балансирана комбинация от лекота, скорост, точност и безопасност при работа, което го прави най-надеждният инструмент за постигане на резултатите и стандартите, които искате, изключителната повърхност, която искате. Мисля, че всеки строител би оценил такава компетентност и производителност доста високо."

По Martti Kirsitie
Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Банциг Wood-Mizer LT15 с рендосваща приставка MP100 при работа с...

2021-6-18

За Hanis Log Homes в Чехия строителството на дървени къщи е голям бизнес. Наемайки повече от 50 майстора и произвеждайки все повече домове от трупи всяка година, компанията е...

Дървообработващи машини Wood-Mizer - често задавани въпроси

2021-6-17

Специалистите на Wood-Mizer - продуктовият мениджър Радослав Адамкевич и инженерът по техническа поддръжка Адриан Бугала - отговарят на въпроси относно рендосващите и...

Как да увеличим живота на банциговата лента

2021-6-16

1. ЗАТОЧВАЙТЕ ВАШИТЕ ЛЕНТИИзползвайте услугата за заточване на лентите, която предлагаме в гр. Тетевен или вашето собствено оборудване за поддръжка на ленти, за да гарантирате,...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии