Блог

Зараждащата се икономика на градската дървесина

20 май 2022 г.

Зараждащата се икономика на градската дървесина

New York Heartwoods е социално предприятие, собственост на жена в Уоруик, Ню Йорк. Предприятието е основано през 2010 г. с мисията да възстанови жизнеността на горите и да увеличи максимално стойността на "отпадъчните" дървета. Един от съоснователите на предприятието, Меган Офнър, споделя визията си за нови пазарни ниши, създадени от зараждащата се икономика на градската дървесина.

New York Heartwoods (NYH) стартира през 2010 г. с помощта на хидравличен мобилен банциг Wood-Mizer LT40. Разработихме нашия план за управление и събиране на дървета, когато разбрахме колко много дървета падат, умират и са отстранени.

Множество тежки бури и няколко инвазивни епидемии от насекоми доведоха до безпрецедентни предизвикателства за нашите гори и общности, докато бюджетите на общините и собствениците на земя са разтегнати от повтарящите се премахвания на повалени или умиращи дървета. Депата за отпадъци в цялата страна се борят да поддържат количеството дървесни отпадъци, които се генерират, и в същото време хората се нуждаят от работни места и общностите се развиват, за да станат по-устойчиви. Чрез обработката на градска дървесина ние участваме в създаването на решения:
• намаляване на разходите за изхвърляне на дървесина,
• пренасочване на ценен материал от нашия поток от отпадъци,
• намаляване на емисиите на парникови газове,
• подхранване на търсенето на местни дървесни продукти,
• и развиване на вълнуваща нова икономика.Отношенията с общността са ключът както към предлагането, така и към търсенето. Поради годишни метеорологични явления като урагани и бури, заедно с нашествието от вредители, имаме достъп до повече трупи, отколкото сме оборудвани да обработим. Прибирането на трупи е трудоемко и следователно в повечето случаи е непосилно в нашия мащаб. Работейки с договорни дъскорезници, можем да осигурим доставка на трупи безплатно или най-много срещу цената на бензина и заплащането на шофьора.

Извън договорните услуги за дървопреработка, които предоставят както трупи, така и клиенти за закупуване на дървесина, има собственици на земя, институции, поземлени тръстове, Министерството на транспорта, комунални компании, общински структури с техни служители. Открихме, че последното е особено ползотворна връзка, тъй като те контролират какво се прави с градските дървета. Тъй като повечето градове са обременени с нарастващи разходи за услуги в целия град, намаляване на приходите, нарастващи разходи за депониране и намаляване на капацитета на депата, пренасочването на трупи създава решения за управление на отпадъците и намалява разходите за почистване при бури, което може да генерира дървен материал за паркови пейки, маси за пикник, огради, подови настилки и шкафове за градски сгради. Възможността за подобряване на местните проблеми при създаване на ценен дървен материал може да доведе до общински договори и ресурси, които ще поддържат както предлагането на трупи, така и търсенето на продукти.

Мобилните лентови банцизи имат голямо предимство пред големите циркуляри при работа с градски дървета. Способността им да пътуват до обекти може да елиминира логистичните предизвикателства и разходите за транспортиране или изхвърляне на трупи.
Например, след като сметищата при урагана Санди бяха на пълен капацитет, толкова много градове в щата Ню Йорк определиха паркинги за поставяне на трупи. Местните предприемачи бяха поканени да дойдат да разбичат това, което искат безплатно, и въпреки това отнеха месеци, за да намалят много от тези купчини. Възможността за попадане на метал, често срещан в градските дървета, е твърде скъпа и следователно това е риск за преработвателите. Металът може да затъпи или дори да повреди банциговите ленти и циркулярни триони, но тъй като тесните ленти са евтини и лесни за заточване, тази стойност може да бъде възстановена с подходящ маркетинг на историята на дървото и характера на дървото.

Градските дървета обикновено имат по-ниски клони и съдържат метал или други чужди предмети, създавайки драматични възли, цветове и текстура. Тези уникални характеристики, заедно с историята на дървото, са желани за занаятчии, производители, интериорни дизайнери и архитекти за създаване на мебели, подови настилки и други продукти по поръчка. Документирането на историята на дървото и предоставянето на снимки на неговото превръщане в готови продукти добавя стойност, като го прави по-смислено за купувача. Всяка индустрия използва дървесина в някакъв капацитет, което води до множество възможности за пазарни ниши.С нарастването на населението ни расте и количеството градска земя. Според Journal of Forestry, до 2050 г. се предвижда количеството урбанизирани зони в Съединените щати да нарасне от 3,1% през 2000 г. на 8,1%, общо 392 400 км, което е по-голямо от щата Монтана. С това производството и продажбата на градска дървесина също ще нарасне и ще има повече интеграция в общинските системи за управление.За повече информация посетете www.newyorkheartwoods.com.

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Канадски опит: Изграждане на оранжерия

2022-6-15

Години наред Стан Куджала мечтаел да построи оранжерия в своя имот край езерото в Порт Албърни, Британска Колумбия. „Съпругата ми и аз сме запалени градинари от години“, казва...

Как да изберем най-добрите ИНСТРУМЕНТИ Wood-Mizer

2022-6-2

Wood-Mizer предлага широка гама от инструменти за дърводелци и дървопреработватели, включително циркулярни триони, фрезови глави и режещи ножове за формоване и рендосване,...

Мъдро използване на градска дървесина в Лондон

2022-5-26

Лондонският чинар (Platanus x acerifolia) е хибрид между американския и ориенталския. Един от чинарите се намирал на Ерик Стрийт, бидейки прекрасен дом за буболечки и бръмбари...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии