Блог

Банцизите и дървообработващото оборудване Wood-Mizer помагат за развитието на шведската дървообработваща промишленост

27 април 2022 г.

Банцизите и дървообработващото оборудване Wood-Mizer помагат за развитието на шведската дървообработваща промишленост

Швеция е страна с богати традиции на дървообработване и почит към горите, които покриват две трети от страната. С правилно поддържани гори, дървопреработвателната индустрия заема водеща позиция в шведската икономика. Много лесовъди, дърводелци и дървообработватели разчитат на оборудването на Wood-Mizer, което помага на собствениците им да управляват успешен бизнес за дървообработване в цяла Швеция.Изработени дървени яйца от Jämtland

В Persåsen всички познават Уикнерите, които управляват туристически курорт и управляват дървообработваща компания, предлагаща разнообразни дървени продукти. Тези дни компанията се ръководи от братята Дейвид и Матиас, но баща им Лейф я стартира през 70-те години на миналия век, след като се вдъхновява от красотата на горите около родното му село. Тяхната компания Wikners i Persåsen предлага всичко, изработено от дърво – от оригинални маси, столове и легла, до лампи, играчки, чаши и рамки за снимки, но символът и водещият продукт на компанията е петел с дървени яйца.
„Обичам да изработвам дървени яйца, защото те символизират началото на живота. Моят специален продукт е гама от художествени творения от яйца. Те се предлагат в различни размери, цветове, модели, дизайни и текстури. Намирам стотици идеи как да изразя своите художествени визии – правя ги с помощта на различни видове дърво и ги представям в различни конфигурации, като полуотворени яйца със семе вътре, символизиращо прераждането на природата. Те не са просто произволни продукти, тъй като всички тези вариации имат своите имена и са представени в каталог“, обяснява Лейф.
Дейвид наследи страстта към дървото от баща си Лейф и продължава да се реализира, като работи по този начин в семейната им компания. Въпреки че в Wikners i Persåsen работят само 10 работници, те управляват компанията си интелигентно и гъвкаво. Дейвид е инвестирал в различно дървообработващо оборудване, за да може да отговори на различните искания на своите клиенти. „В нашата компания използваме всякакви инструменти - стандартни ръчни инструменти, електрически и машинни инструменти, както и по-модерно оборудване за рязане като лазерни машини. Има и машина за фрезоване Wood-Mizer CNC 5003, на която можем бързо да направим серия от сложни форми и модели. Това е особено полезно, когато искаме да повторим точно сложен продукт, без да ангажираме труда на нашите работници“, казва Дейвид.
Дъскорезна линия в Gästrikland

Ларс и Дейвид Вирен от Torsåker работят заедно в малка семейна компания Woodab. Ларс работи с дърво повече от 25 години, а синът му Дейвид отвори работилницата си само преди няколко години, за да може да завърши гамата от продукти на баща си. Ларс преминава от банциг Wood-Mizer LT40 на LT70 едва наскоро. Той твърди, че това е било добро решение, защото банцигът LT70 е по-здрав, по-бърз и позволява производство с голям обем. Дейвид се радва, че може да разшири производството на компанията, като добави хоризонтален листач Wood-Mizer HR115 и рендосваща/фрезоваща машина MP360. Те са идеален пример за семейна компания, в която баща предава своите знания и опит на сина си. „Харесва ми да работя с баща ми навън, близо до природата“, казва Дейвид.Те разделиха работата помежду си, така че Ларс да може да се съсредоточи върху рязането на трупи на банцига LT70, докато Дейвид листи материала на своя HR115. В последния етап от производството Дейвид използва своята рендосваща/фрезоваща машина MP360, за да произведе всички форми и профили, поискани от техните клиенти. „С това разпределение на работата можем да ускорим производствения процес и всеки от нас може да се концентрира точно върху своята част от работата“, отбелязва Дейвид.
„Обикновено предлагаме на клиентите си типичния строителен дървен материал, но продължаваме да получаваме все повече заявки за специални поръчки. Забелязах, че клиентите искат да реновират старите си къщи, запазвайки оригиналния си стил. С моята 4-странно рендосваща/фрезоваща машина MP360 мога да пресъздам всяка форма за моите клиенти, въпреки че понякога е доста предизвикателно. Всеки проект ми носи нещо ново, което да науча и това е, което най-много ми харесва в работата с дърво,” изтъква Дейвид.

От собственик на преносим банциг до успешно представителство на Wood-Mizer

За Kjell Larsson, шведският дилър на Wood-Mizer в Storvik, Gästrikland, дървото е естествен и приятен материал за работа. Шведските гори са широколистни на юг и иглолистни на север. Много от тях се управляват, така че дървесината се доставя устойчиво и отговорно. Шведите използват дървото като строителен материал от поколения. Кьел не беше изключение в това – той използва дърво за построяването на къщата и гаража си, както и много други полезни предмети вътре. „Не би било възможно без банцига на Wood-Mizer“, споделя Кьел.„Започнах да работя с Wood-Mizer през 1992 г. и си спомням добре колко иновативен беше първият мобилен банциг на шведския пазар. Преди това време дъскорезството се основаваше главно на тежки и стационарни циркуляри, които бяха неефективни и консумираха много енергия. За нас беше голямо предизвикателство да убедим традиционните дъскорезници да преминат към лентови банцизи с технология за тънък прорез. В крайна сметка си заслужаваше, тъй като в днешно време шведските клиенти продължават да разчитат на продуктите и услугите на Wood-Mizer. Винаги съм работил за изграждане на силни бизнес отношения с моите клиенти. Моите клиенти оценяват доброто обслужване, което предлагам – наличието на резервни части, услуги за презаточване, технически съвети и др. В Wood-Mizer Sweden те могат да намерят пълна гама от продукти за почти всеки проект за дъскорезство или дървообработване,” посочва Kjell.
„Хората в Швеция осъзнават, че са били благословени с богати и красиви горски ресурси и знаят как да ги използват разумно и отговорно. За мен чистите гори, планини и езера са истински дар от природата. С „Право на скитане“ можем да използваме горите, като се разхождаме свободно и берем плодове или гъби. Има обаче едно условие – трябва да напуснем гората по същия начин, по който я намерихме“, обяснява Кьел.

Инженерни иновации за дървообработващо оборудване от Йостерсунд

Бо Мартенсон работи с дърво през целия си живот. Той се интересува от дървообработването откакто влиза в работилницата на чичо си като младо момче, докато продължава образованието си по машинно инженерство през следващите години. „В началото на 90-те години разработих серия от компактни и високофункционални рендосващи/профилиращи машини, които позволяват на дърводелците да произвеждат своите готови продукти от дърво, бързо и без усилие. Моите машини се използват в малки и средни работилници за изработка на различни пана, табла, мебели, рамки и др. Освен това, това дървообработващо оборудване е достъпно и много лесно за работа – по времето, когато това беше истинска иновация в дървообработващата индустрия“, напомня Бо.„Радвам се, че дървообработващите машини от Швеция вече се разработват, произвеждат и продават под логото на реномирана компания като Wood-Mizer. Тъй като това е световна известна компания, те разполагат с усъвършенствана технология за производство, много канали за дистрибуция, отлична техническа поддръжка за клиенти. Заедно можем да предложим пълна гама от дървообработващи машини. С обединени знания и опит можем да направим положителна разлика за дърводелците от всякакъв размер“, обяснява Бо.Подобно на повечето шведи, Бо е наясно с потенциала на горите и природните земи в своята страна. Хората се отнасят към горите с уважение и възхищение, като ги използват като ценен материал за изграждане на почти всичко - от семейни къщи и мебели до малки ежедневни предмети. „Машините за дървообработване на Wood-Mizer са идеално решение за малки дърводелски изделия“, казва Бо, седнал в своята къща за цветя, която той е направил сам с помощта на рендосваща/профилираща машина Wood-Mizer MP260 и MP180, както и дървото от трепетлика доставени на местно ниво. „Изглежда, че сега мотото на Wood-Mizer От гора до окончателна форма става реалност, тъй като предлагането включва цялата гама от машини за направата на готов продукт – от разбичването на трупа до завършването му на рендосваща/профилираща машина.“
Wood-Mizer Sweden CNC AB

В отговор на нарастващото търсене от пазара на нови решения в дървообработването, Wood-Mizer в момента работи върху усъвършенствана линия от машини с ЦПУ (компютърно цифрово управлявани). Шведското подразделение на отдела за изследвания и разработки на Wood-Mizer вече е проектирало CNC 5003 машина, способна бързо и интелигентно профилиране на плоски материали. „Това е 3-осова вертикална фреза с вакуумна маса за прецизни и повтарящи се операции по формоване на плоски дървени детайли“, обяснява Магнус Фъргюсън, проектант в Wood-Mizer и продуктов мениджър на машините с ЦПУ. „Доставихме тази машина в различни конфигурации на няколко компании в Швеция. Групата клиенти, които биха използвали CNC, може да са или по-малки ателиета за изкуства и занаяти, които правят много прецизни шарки върху дърво, или средни или по-големи производствени компании, доставящи сложни строителни компоненти за къщи и сгради.
Магнус работи като инженер от 2006 г. Той обича да проектира и изгражда машини, които помагат на предприемачите да управляват успешен бизнес. Той се гордее с най-новата CNC 5003 машина – „Оборудвахме я с 12-позиционен револвер за режещи инструменти и контролер Fanuc за усъвършенствана работа на главата и шпиндела. Машината може да отлее плоски парчета с максимални размери 300 x 150 см, които могат да бъдат не само мека или твърда дървесина, но и пластмаса, пяна, алуминий, титан или различни композитни материали“, посочва Магнус. „CNC 5003 и други предстоящи машини от тази линия ще завършат перфектно гамата от оборудване на Wood-Mizer, като добавят повече високи технологии към довършителния процес на изделия от дърво.“

***
Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Устойчиво управление на горите за местните общности в Италия

2022-5-12

През последните 20 години горският консорциум Alta Val di Suza от Торино, Италия, разчита на банцизи Wood-Mizer за постигане на две цели за устойчиво управление на горите –...

Историята на банциг LT40: Усъвършенстване на режещата глава и...

2022-5-9

ДНЕС банциг Wood-Mizer LT40, създаден през 1982 г., се нарича „легендарен“, тъй като завинаги промени начина, по който хората превръщат трупите в дървен материал. Това позволи...

Лентите на Wood-Mizer: DoubleHARD

2022-5-4

Тествани в полеви условия при взискателни приложения за рязане по целия свят, банциговите ленти на Wood-Mizer DoubleHARD са водещи за банцига, на който дървопрерапотвателите се...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии